Učitelj

76 У чи Е 25

ЗАПИСНИК ХХХ1 СЕДНИЦЕ

Главног Одбора Учитељ. Удружења. 12. марта 191 под

Били су: Урош Благојевић, Мих. Стевановић, Стева У. Ђорђевић, Мих. Милошевић, Љубиша Марковић, Мара Кокановићева, Василија Стојановићка, Милева Антоновићева, Ђорђе Којић, Мих. Станојевић, Крста Јонић, Мих. Сретеновић, Васа Симић, Николе Соколовић; Милан Поповић и Живко Јовановић.

1. Прочитан је и примљен записник ХХХ седнице Главног Одбора.

9. Магационар моли Главни Одбор да донесе своју одлуку: на који ће се начин распродати 500 ком. књига „Основи Физиолошке Психологије“ од Пт Цијене, што је откупило удружење са 5096 у корист Учитељ. Дома.

Главни Одбор решава: Да магационар, према свом нахођењу, пошље сваком референту Окружног Школ. Одбора по 10 до 30 примерака ових књига, с молбом да их распродаду у својим окрузима и себи задрже по 20% за труд и поштарину.

3. Прочитана су писма Азбуковачког, Беличког, Рамског, Кључког, и Космајског Учитељског рбора, који предлажу да сео Ускрсу сазове ванредна Учитељска Скупштина ради доношења резолуције и потребе преуређења народ. школа и побољшању учитељских плата.

По овим предлозима решено: да се известе све зборске управе да Управа Учитељ. Удружења ради целокупан пројекат закона о народним школама и да ће тај пројекат крајем марта послати свима зборовима на оцену, који би се потом изнео пред Учитељску Скупштину, па онда предао г. Министру Просвете. Но ако управе зборова мисле да и пре овог израђеног пројекта треба сазвити ванредну Учитељ. Скупштину о Ускрсу — нека о томе известе Главни Одбор што пре.

4. Прочитано је лисмо Јастребачког Учитељског Друштва, којим јавља о свом обнављању, о избору нове управе и којим шаље своја правила — на одобрење.

Главни Одбор прима к знању и решава да правила прегледају потпредседник и секретар, па да реферишу Главном Одбору.

5. Прочитано је писмо Мачванског Учитељског Збора, којим јавља о избору нове управе, о свом раду и приређеној забави у корист дома. ~

Прима се к знању

6. Прочитано је писмо Врањског Учитељског Збора, којим шаље своју резолуцију: да у свему одобрава одлуку Управе Учитељ. Удружења о потреби преуређења народних школа.

Примљено је к знању.

7. Прчитано је писмо Азбуковачког Учитељског Удружења, којим моли да му се одобри измена чл. 7. правила тог удружења. Главни Одбор одобрава ову измену.

8. Прочитана је и примљена к знању изјава Јордана Бабаљовића учитеља — редовног члана удружења — да постаје члан утемељач.