Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 79

)

10. Прочитано је писмо Управе Грочанског Учитељ. Збора. којим се шаље мишљење: да треба прво пројекат закона о народним школама да претресу сви зборови, па тек онда да се сазове ванредна Учитељ. Скупштина.

Примљено је к знању.

П. Прочитано је и примљено к знању писмо Ваљевског, Нишког и Шумадиског Учитељ. Збора: којим се шаље мишљење: да о Ускрсу не треба сазвати ванредну Учитељ. Скупштину.

12. Прочитано је писмо Вел. Орашког Учитељског Збора, којим се извештава Главни Одбор о раду тога Збора. Збор шаље и своју резолуцију донету 6. ов. мес. поводом припремања законског пројекта за народне школе. -

Решено је да се рад овога збора и резолуција у изводу оштампају у „Учитељу“.

13. Прочитано је и друго писмо Вел. Орашког Учитељ. Збора: којим шаље своје мишљење да Главни Одбор припреми све што је потребно за закон о народ. школама до другог сазива народне скупштине.

Примљено је к знању.

14. Прочитано је и примљено к знању писмо Ужичког, Пиротског и Левачког Обласног Учитељ. Збора, да су мишљења да се не сазива о Ускрсу ванредна Учитељ. Скупштина.

15. Прочитано је и поновно мишљење Космајског Учитељског Збора : да би требало о Ускрсу сазвати ванредну Учитељ. Скупштину.

Примљено је к знању.

16. Прочитана је захвалност Савеза Српског Учитељ. Удружења у Турској на књигама које им је послао Главни Одбор Учитељског Удружења.

17. Прочитано је писмо Чачанског Окр. Школског Одбора, којим се јавља да је г. Министар Финансија избрисао из буџета позицију одређену на набавку „Учитеља“ и „Мале Србадије“ од ове године за све школе у том округу.

Главни Одбор решава да се тамошњим школама ипак шаљу и „Учитељ“ и „М. Србадија“, па да се настане да саме школе из својих буџета измире претплату.

18. Прочитана су и примљена к знању писма Врањског, Посавског и Јастребачког Учитељског Збора, који су мишљења да не треба о Ускрсу сазивати ванредну Учитељ. Скупштину.

19. Прочитано је и примљено к знању писмо Таковског Учитељ. Збора, који је мишљења да би требало о Ускрсу сазвати ванредну Учитељ. Скупштину.

20. Председник ставља Главном Одбору на решење питање: треба ли остати у овом дому док не буде готов нови Дом Удружења.

Главни Одбор решава да се умоли Одбор овд. основ. школа, да уступи удружењу потребна одељења у згради основ. школе код Саборне Цркве за смештај дружинских канцеларија.

22. Према правилима Учитељског Удружења на овој је седници изабран Петар Ђурић за дежурног члана за месец април т.г.