Učitelj

80 УЧИТЕЉ

0 6 || | АИ не АИ

99, На крају ове седнице повела се реч о честим новинарским белешкама и појединим учитељима, које убијају углед учитељски.

Како учитељи и учитељице морају увек, водити бригу о томе шта о њима вели јавно мњење решено је:

Да Главни Одбор једним циркуларом позове све зборске управе, да обрате нарочиту пажњу свима члановима својих 360рова, да се увек и свугде старају да удесе своје понашање и рад тако, како ће одговарати положају који учитељи заузимају у друштву.

Овим је седница закључена.

Секретар, Председник Главног Одбора, Жив. Јовановић. Урош Благојевић.

ЗАПИСНИК ХХХШ СЕДНИЦЕ

Главног Одбора Учитељ. Удружења. 29. марта 1911. год.

Били су: Урош Благојевић, Мих. Стевановић, Милева Анто новићева, Мара Кокановићева, Ник. Соколовић, Ђорђе Којић, Мих. Милошевић, Мих. Станојевић, Васа Симић, Крста Јонић, Живко · Јовановић.

1. Прочитан је записник ХХХИ седнице Главног Одбора и исти је примљен с тим, да се од сад предмети једне категорије стављају груписани увек под једну тачку, и да се из тачке 22 из. оставе речи: „а нарочито сада кад се тражи преуређење народвих школа“.

9. На позив Главног Одбора, да се Управе Учитељских з6орова изјасне: треба ли или не сазвати о ускршњем распусту ванредна Учитељска Скупштина, изјаснило се до данас 10 управа за сазив а 12 управа против сазива ванредне Учитељ. скупштине. А пошто по чл. 46 правила Учитељ. Упружења за сазив ванредне Учитељ. Скупштине треба да гласа половина зборова (18), Главни Одбор решава:

Да се о Ускршњем распусту не сазива ванред. Учитељ. Скупштина и да се о овоме известе сви Учитељ. Зборови.

3. Уредник „Учитеља“ моли Главни Одбор да дејствује од Надзорног Одбора и зборских Управа одобрење да се овогодишња буџетска позиција на хонорисање штампаних, радова повећа са 300 динара.

Главни Одбор је тражио да књиговођа претходно поднесе извештај, које су буџетске позиције до сада прекорачене и са колико, па ће се потом донети потребна одлука.

4. Мих. Стевановић предлаже да се изради пословник за Учитељске Скупштине, и ако Глав. Одбор усвоји његов предлог, он ставља Одбору на оцену пословник који је он израдио. -

Главни Одбор, делећи у свему мишљење Мих. Стевановића о потреби пословника за Учитељске Скупштине, позвао је г. Стева“ новића да прочита израђени пословник. ;