Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 83

друштво са којих разлога није одржана ванредна Учитељ. Скупштина о Ускрсу.

5. Како је до 1. априла био рок подношењу „Помоћница“:за читанке у основним школама, Главни Одбор решава :

Да се поднети рукописи за Помоћнице читанкама [и П раз. даду на реферисање г. г. Јови Миодраговићу професору, Мих. Стевановићу и Анти Младеновићу учитељима; а рукописи за Помоћнице читанкама ШиТУ разреда да се даду на реферисање г. г. Пг. Миливоју Јовановићу школ. надзорнику, Крсти Јонићу, и Милутину Станковићу учитељима.

6. По тражењу уредника „Учитеља“ одобрено је да се из благајне изда 4 дин. за набављену књигу „РаизчвКкшеп“ — потребу за дружинску књижницу.

7. По предлогу секретаровом одлучено је да се путем штаме обавесте сви учитељи, да резолуција, коју су донели 14. ов. мес. дваестак учитеља и учитељица није резолуција учитељства.

8. Мих. Станојевић предлаже да се одреди једно лице, које ће средити сва мишљења зборова о израђеном пројекту закона о народним школама.

Главни Одбор усваја изјаву секретареву да он то изврши.

9. Магационар моли Главни Одбор да прегледа књигу у коју је он завео све књиге из дружинског магацина, па да је пошто се увери да је у њу све тачно заведено — својим потписом потврди.

Главни Одбор одређује свог подпредседника и књиговођу да они ово изврше и процене све књиге.

Овим је седница закључена.

Секретар, Председник Главног Одбора, „ив. Јовановић. Урош Благбјевић.

ЗАПИСНИК ХХХУ СЕДНИЦЕ Главног Одбора Учитељ. Удружења. 21. априла 1911. год.

Били су: Урош Благојевић, Мих. Стевановић, Милева Антоновићева, Василија П. Стојановићка, Стеван Ђорђевић, Ђорђе Којић, Мих. Станојевић, Недељко Игњатовић, Крста Јонић, Живко Јовановић и Пера Њурић.

1. Прочитан је и примљен записник ХХХЛ седнице.

2. Поводом резолуције дваестак учитеља-ица од 14. ов. мес. Главни Одбор је одредио г.г. Мих. Стевановића и Мих. Станојевића да предложе обавештење које треба Главни Одбор да да члановима удружења и осталим учитељима.

Стевановић и Станојевић предложили су и Главни Одбор је усвојио да се да овако обавештење: -

„Поводом резолуције, која је ових дана штампана у неколиким дневним листовима, под звучним и широким насловом „Резолуција Земаљске Учитељске Конференције“, Главни Одбор Учитељ-

6%