Učitelj

474 УЧИТЕЉ

кад би се они забранили, ученици не би имали прилике да се радују и уживају у свом властитом раду, која изазива пријатна осећања, кад га успешно сврше; а тај рад је за наставника и доказ пробуђеног интересовања. Разуме се да ми искључујемо сваку злоупотребу кад је реч о домаћим задацима. 3. Домаћи су задаци главно средство за саморадњу и ученичку самосталност, без чега нема интензивног рада који ствара умешност и извежбаност у обрађиваном градиву. 4. Они су од вредности и за везу између школе и родитељске куће. Школа утиче домаћим задацима да децану кући имају лепо занимање, а пре тога и да имају уопште смшљеног занимања, које је у служби школском раду. Родитељи, ако сеинтересују школским радом, имају могућности да контролишу учитеља, који и због тога мора да се пашти да се одржи на висини, и да му и овај рад буде без оправданих приговора. 5. Домаћи су задаци потребни за добре ученике, јер их траже и очекују од наставника. Ну они су исто тако потребни и за лене и слабије ученике, јер их терају на рад, а донекле мора и тога да буде. Сем тога они помажу да ученици боље науче и памте што се у школи обрађивало.

Да би домаћи задаци били од што веће вредности, треба да се пази још и на ово:

а. Они не смеју заузети ученицима све слободно време код куће. Ученици треба да имају времену времена и за слободно кретање, т. ј. да га употребе по својој вољи. С обзиром на хигијенске захтеве ученици основних школа не треба да употребе за домаће задатке више од '/» до 1 сат дневно код својих кућа; у нижим разредима средњих школа од 1—1/5 сат; а у старијим разредима 152 ло 2 сата.

6. Да би се овај први захтев остварио, треба у средњим школпма да буде споразума између наставника при одређивању домаћег ученичког рада, иначе ће се ученици преоптеретити.

в. Кад су породичне прилике појединих ученика незгодне и као такве,отежавају домаћи рад, онда се он може преносити у школу и свршавати овде под надзором учитељевим.

г. Не треба давати задатке од пре подне за после поднеистога дана, јер ученици немају довољно времена ни за рад ни за одмор, те се ученици преоптерећују радом, који им и ретко испадне за руком.

д. Истакнутији ученици, који су измакли од већине другова, могу добијати слободне домаће задатке, ако желе, којима ће се