Učitelj

ЗАДАЦИ У ВАСПИТНОЈ НАСТАВИ 473

бацују, тврдећи да су непотребни, ако наставник правилио ради. Други су мишљења да су и домаћи задаци потребни. Напади против домаћих зататака дошли су отуда што су они најчешће злоупотребљавани. Неспремни и несавесни наставници задавали су у школи из књига „одавде-довде“, и ученици су то имали да уче жод куће сасвим механички. У школи се слишава, а код куће учи; тежиште рада пренесено је било из школе у родитељску кућу, а зна се да је требало да буде обрнуто томе. При том се зна да прилике у родитељским кућама нису повољне за рад, те је овај ометао и физички развитак дечји. Како ће да се ради а да се не оштети здравље где нема стола, за који ће се сести и на коме ће се израђивати задаци, кад нема довољно и добре светлости 2 „Ако је рад у школи баш и правилан, ипак домаћи задаци, могу бити штетни, кад хигијенске погодбе у родитељској кући нису какве треба да су, па макар задаци били и пробранији, који се ученицима дају.

Нема сумње да наставник мора водити рачуна о хигијенским приликама у родитељској кући својих ученика, па и о ванредним пословима код њихове куће, кад треба да и ученици помогну у раду на пр. кад је берба, која обично траје дуже од распуста за -то намењеног. Занемарити ово, значило би занемарити физички развитак и ученичко здравље. Домаћи рад ученика и са овог гледишта ваља што више ограничити и свести га на најмању меру, јер ће само тако бити ове опасности мање и незнатније. При том не сме се губити из вида ни потреба кретања ученичког, и да и са овог разлога ваља да буде што мање домаћег рада ученичког. Али је немогућно да се са свим укине, јер то не би било педагошки оправдано.

Без спора ученици ваља да раде највише у школи, јер кад наставник ради са њима више у школи, онда они с више интереса раде; они су радоснији, јер им је рад лакши, а зато је и успех "већи. Без наставника морали би више да се муче, да многе ствари ипак погрешно разумеју, па да их још и механички уче напамет. Важност рада у школи према томе је несумњива. Али је потребно „да ученици раде и код куће, па су за то потребни и домаћи задаци.

Домаћим задацима се постиже: !. уштеда у времену, јер понека вежбања, која могу ученици да врше и без помоћи и надзора "наставникова, раде они код куће, и то не што се то тражи од њих, већ што осећају потребу и задовољство, кад је пробуђено интере-совање за дотични рад. 2. Кад не би било домаћих задатака, дакле