Učitelj

468 учи тв

они не знају да је ових дужност да се и о томе побрину, као и за друге државне установе 2

Збиља, кад би учитељи били себични и „практични“ људи, требали би да уређење и стање школа оставе овим државним факторима, а да траже само поправку свога стања. Они би — по тој теорији — могли долажење деце у школу и снабдевање школе њеним потребама одиста да оставе надлежнима, ако им требају школе, и ако им је стало до извршивања закона- Учитељи би могли само да их извештају о стању у школама и да траже што им треба по закону, па да могу радити у школама, а претпостављених власти дужност је да се за то старају. Али учитељима, као синовима ове земље, није стало само до себе, него им је стало и до напретка и будућности њене. Као интелигентним људима много им је стало до напретка просвете у овој земљи, јер знају да цене огромни значај просвете и школе. Сем тога као савесни службеници државни, траже ш хоће да шмају услова да раде, да што боље одговоре својој дужности. Напослетку, већина учитеља у Србији је демократског гледишта: да је држава општа кућаи дао њој треба сви: да се старамо и радимо на њеном бољитку.

Ето то су разлози и побуде који подстичу и руководе учитеље и учитељице да дижу свој моћни глас против овога немара према просвети; да износе рђаво стање основних школа, овог непосредног извора народне просвете и да му потраже лека.

Да је материјално стање учитеља, а нарочито млађих, рђаво. по казивању г. министра просвете, увиђају сви меродавни, те то. нећемо ни доказивати. Навешћемо само то: да је садашњим законом повећана плата само малом, незнатном, делу учитеља-ца, а огромна већина (који имању мање од 20 година) није добила ништаТо је математички утврђено. Друго, ово је плата још од пре 30 година, кад су животне намирнице биле далеко јевтиније, и кад су ови људи, који су данас на државној управи, тражили да почетна плата. учитеља буде 1000 дин. Треће, и учитељски положај захтева да учитељи и чланови њихове породице буду пристојно одевени, да и њихове куће буду угледне куће домаћинске, да могу сељацима послужити за пример, а не да изазивају сажаљење.

На послетку, кад се за судије каже: Ако хоћемо да имамо праву правду, треба наградити добро судије; ако хоћемо да имамо сигурну земаљску одбрану, треба официре добро платити — тако и за друге редове чиновника — па треба једном тако рећи и за учитеље: ако хоћемо, да нам просвета сигурно. коракне на-