Učitelj

ПРОСВЕТА У СРПСТВУ И СЛОВЕНСТВУ 525

Од 57 државних гимназија само њих 95 имају своје сопствене зградс, а само 10 њих су подесне за школу. Нешто мало боље стоје реалке. У последњем деценијуму сваке године се принављају по 2 нове гимназије и по 1 реалка, но и то је мало, те је — поред. тога — отворено још 5 приватних гимназија. За образовање женскиња постоје 8 гимназија и 12 лицеја.

Број ђака у овим школама опада, и то више у реалкама, него, у гимназијама; више у пољским, него у русинским.

Исто је тако рђаво стање и у основним школама. Има око 5150 основних школа, али да се подмири потребало би још '/г хи-. љаде школа. Прираштај ђака не одговара прираштају деце за школовање. Па и оно деце што се упише у школу мало користи имају услед рђавог школског уређења. Све је већи број деце која напусте школу и не научивши ни да чита добро. Школе су већином једно. и дво-разредне.

Услед таког стања наставе у Галицији број неписмених је ужа- сан. Па и ово што их је писмених, знатно су помогли курсеви за. неписмене, које у последње време много оснивају као и у Русији.

И у Галицији је сад на дневном реду учитељско питање, али оно не може никако да се оконча зато што у Галичком сабору. Русини опструирају Пољацима, те сабор не може никако да ради.. Намесник Галиције предузео је сад преговоре за њихово измирење и споразум. Надају се да ће и ово учитељско питање бити један разлог више за измирење, јер су и пољски и русински посланици, . на зимушњој многобројно посећеној скупштини учитеља у Лавову, , —- било их је на десет хиљада — изјавили да ће њихове странке помоћи решење учитељског питања. А земаљски намесник обећао · је да ће закон о побољшању материјалног стања учитеља као прва. тачка доћи на дневни ред сабора чим овај буде могао радити.

На тој демонстративној скупштини учитељској били су и пољски и русински учитељи. Они су се сложили, и ако представници и једне и друге народности још нису могли постићи политички споразум. Вредни школски надзорник у Галицији, наш брат Пољак · Болеслав Адам Барановски, приредио је за међународну изложбу школске хигијене, која је била месеца августа 1910. године у. Па- ризу, приказ о стању школа у Галицији. Из њега видимо ово: Несумњиво је, да школе у Галицији почињу напредовати од 22. јуна. 1909. године, као дана, када је земаљски закон добио санкцију. Још 1881. године било је у Галицији 2412 општина, које нису имале · школу, нити су пак своју децу слале у другу школу. Године 1909. _