Učitelj

524 уши тељ

На овоме договору закључило се, да треба повећати број надзорника и број учитељских школа. Поред тога, требало би одржавати "летње курсеве за учитеље, који треба да трају бар два месеца. Ове курсеве похађали би учитељи, који немају довољно спреме за свој позив. Држава би притекла у помоћ овим учитељима.

У Русији се врло активно ради у погледу народног здравља и школског соколства. Сем овога, у свима основним школама у Русији раде се војничке вежбе. Али због великог простора и раштрканости кућа, мораће се и овде завести систем „путујућих учитеља“. као што је то установљено у Шведској и Норвешкој“.

Извођење обавезне наставе у Русији иде без по муке. Где год се предузимало ово извођење сељаци су то дочекивали раширених руку, јер су убеђени у корист основне школе.

Па и код Татара, Киргиза, Калмука, Сарта и других народа, који живе у пространој руској царевини нагло напредују и подижу се основне школе. Код њих се поглавито обраћа пажња на изучавање руског језика. И званична је Русија задовољна успехом у том погледу.

ж

У Русији се осећа јака оскудица у учитељима стручне спреме. То долази отуда, што нико неће у учитељску школу због и сувише мале плате, већ тражи друго звање, у коме ће му се указати ведрија перспектива живота. Но ово се не опажа само у Русији, већ и у свима другим државама, у којима су учитељи мизерно плаћени. Али Русија се сада озбиљно дала на посао око уређивања основних школа и повећања учитељских плата. За ову сврху већ је предвиђена и сума од 500,000.000 динара, коју ћеи дума несумњиво одобрити, Према овоме, у Русији ће се за релативно кратко време добити знатан број стручних учитеља, јер ће се отворити већи број учитељских школа, а извесно је, да ће сада многи радо ићи у ту школу, кад зна да ће бити добро награђен за свој заморни рад.

Сем овога у Русији се спрема двогодишњи педагошки курсеви, за оне учитеље, који имају нижу гимназију, а немају стручне спреме. На тај ће начин Русија добити доста ваљаних и спремних учитеља. ; и

ГАЛИЦИЈА.

Извештај Провинцијалног Школског Савета за 1908—9 шк.

годину износи податке о жалосном стању средњих школа у Галицији.

Ме аи ле аи: