Učitelj

534 УШИ ТељЉ

3). И ономе што је ушло у читанку референти су замерали. Састављачи су у овом издању неке замерке примили и према њима. избацили из читанке неке чланке, а неке нису примили.

а.) Примили су замерке и према њима избацили из читанке ове чланке: „Кућа на селу“, „Слава“, „Лисица и кокошке“, „Бресква и јаблан“, „Јесење вечери“, „Врабап“ (песма), „Крсни знак“, „Долазак пролећа“, „Село од Ђ. Јакшића, „Слана“ и „Снег“.

" 6.) Нису примили замерке, но су задржали ове чланке: „У задрузи“, „Пас“, „На брду“, „Јесен“ песма М. М. Петровића, „Ковач“, „Зима“ песма М. М. Петровића, „Двориште у селу“, „Дечије и народне игре“ и „Пролеће“ песма М. М. Петровића.

4.) Састављачи су, подносећи у рукопису своју читанку Министарству Просвете предвидели — како веле референти — чешири илустрације. Референти су били мишљења да слика буде што више. Али сасшављачи никад нису дали ше обећане четири илустрације, па то нису ни сада учинили.

Сем тога, састављачи су неке чланке, што су задржали, прерађивали. скраћивали, мењали им наслов. Такви су чланци: „У задрузи“, „Кућни старешина“, „Не дражи пса“ (сад је сиромах Ђура од послушног сина пекаревог, који је каткад морао носити кифле и земичке у оближњу гостионицу, и у дворишту дражио једног пса, постао несташан дечак, који кад год иде улицом, завирује у туђа дворишта и дражи псе), „Молитва добра детета“ (раније „На_ родна молитва“), „Двориште у селу“ (поред мањих измена унета: је и једна већа: у старим издањима описано је двориште у подне, сад је реч подне замењена речју вече, те све оно што је речено за двориште у подне сад важи за двориште у вече), чланци: „У воћњаку“ и „У градини“ раније су чинили један чланак под насловом „У воћњаку и градини“, „Лети у селу“, (раније само „Лето“) скраћено је, „Јесен у селу“ (раније само „Јесен“) местимично замењене речи, „Сељак“ (поправљано), „Црква“ (изостављен приличан део), „Зора“ (реч „бронза“ замењена познатијом речју звоно), „Летње вече у селу“ (раније само „Вече“).

ж

Тако су састављачи своју читанку преправили. Али ни ова, овако преправљена чштанка није без замерака |

Састављачи су „Пословице“ унели само у П одељак — „Кућа“, а „Загонетке“ у Ш одељак — „Друштво“. Те су „Пословице“ и. „Загонетке“ унете без икаквог реда и плана (сем што су уређене“ азбучним редом). Међутим, требало је и „Пословице“ и „Загонетке“ према садржини распоредити у све одељке, са којима и у колико са њима имају везе. А кад су овако унете само у један одељак, „Загонетке“ су пре требале да дођу у ТУ одељак — „Место и околина“ са којим имају везе. Јер се у ТУ одељку говори и о леду, и о хлебу, певцу, мравима, извору, што све ове „Загонетке“ значе. Сем тога „Загонетке“: 5 6. 15: и:Ј7.. ушле су у читанку |- раз..