Učitelj

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД 535.

„Загонетка“ 3. ушла је у читанку Ш раз. те их није требало уносити и у читанку П[ разреда. Песмици „Умереност и чистоћа, која је ушла у 1 одељак —

„Дете“, пре је било места у ПЏ одељку — „Кућа“. Тако исто и песма „Моје село“, која је ушла у Ш одељак — „Друштво“ требала је ући у ЈУ одељак — „Место и околина“ после чланка „Наше село“.

У чланку „Добри суседи“ воденичар захваљује Богу, који | је дао прилике да се ковачева кућа упали, те да се он ковачу за добро добрим, одужи, што је ковач раније извадио из воде воденичарева сина! У овом се чланку износи још и једна невероватност: родитељска љубав према детету своме мања је (ни отац ни мајка не смеју да уђу у пламен да кћер своју спасу), него осећање дужности код воденичара према ковачу. Случај невероватан који се мучно може десити.

У поукама о „Здрављу“ на стр. 119. где се говори о Кн пише под 5: „Вино није за младеж а и старији ваља да га се чувају. „Више је њих заклала чаша него сабља“,“ док у народној песми „Божићева мајка“ на стр. 116. пише:

„Који вјенац винове лозице, „Онај ћемо у брда носити,

„Не би л' нама виноград родио, „Свака лоза кондер вина дала.“

Овде се морају ваљда и сама деца упитати: зашто ће нам то вино, кад оно „није за младеж, а и старији ваља да га се чувају“ 2 Истина је једна: или вино не треба пити и онда су излишни и „вјенци винове лозице“ и „кондери вина“, или вино треба пити и онда треба да сви с Божићевом мајком рано ранимо на Божић на воду, и да носимо у брда вјјенце винове лозице, не би л нами рађали виногради, не само свака лоза већ „свака гиџа чабар вина“, како сељаци, идући у крстоноше, радо певају.

У чланку „Лед“ (стр. :108.) пише: “Дешава се да он (реч јео Богу) само за једну (2) једину зимску ноћ покрије чврстим и јаким мостовима све реке, потоке и баре.“ У истом чланку пише: „Много је опасније кад се ред провали и кад ко падне у воду.“ Чудновато! Чврстш и јак мост, па да се провали!

У чланку „Сунце“ (стр. 141.), поред осталог, хтело се, да се покажу и стране света, али није поменут север! Даље се у истом чланку на стр. 148. вели: „оно (реч је о сунцу) својим јаким зрацима пробије облаке и растера их...“, а да то није истина свак зна.

Има чланака наивних и који на крају крајева ништа не казују, као: Вредноме и Бог помаже“, „Затвореник у лали“, „Бог је добар“,

„Добро дете“. У народној песмици „Зора“ (стр. 94) каже се: „Пето пева „Да сване.“

Изгледа да кад петлови не би певали, не би ни " свануло 2!