Učitelj

590 У ч и Р Бој

Ш. „Воде“. — Описује се сеоска речица и остали потоци, као и употреба њихове воде; некадања конопљишта, а данас купусишта, некадања спахиска воденица, и доцније умножавање истих (0): велики број помељара некада и из околних села, а мали број сада; чудновати и занимљиви кадар воденичарски; воде некад и сада. Сви извори у атару; ваљаност воде, корист од њих, и предлози за оправку и одржавање. Баре у вртачама; бацање рибе у исте, пре 40 год. и предлог за разумно уређење рибњака. Чесме: „Селска“ и „Анска“. Око прве пружало се цело село 6—7 кућа, кад се по наредби спахијиној дигло с ранијег селишта; с другом се служио турски хан, који је, ваљда за владе кнеза Милоша, спахија селу продао. Предлози за одржање чесама, и ко их је и кад раније оправљао. Прометање старог хана, обичне шипдралије, с огњиштем на средини, у лутничку и сеоску механу, чија би монографија била читав. занимљив роман.

ЈУ. „Ископи“. — Ређају се врсте земље, и мали број стена, већином таложених (сем наноса, песка и белутка), разне врсте фосила (окамењених морских пужића и шкољака), који су купљени и за Јестаствен. Музеј и т. д. |

М. „Клима“. — Говори се о киши, снегу, ветровима и најбољем времену у које треба у селу радити извесне земљорадничке радове. Елементарне непогоде, о којима треба водити рачуна (суша, киша, град, гром), а не само кад дође невоља завапити за државну помоћ. Говори се о повољним природним условима за живот, па ипак нема дуговечнух људи, ни стараца што им „реч дуката ваља“. Говори о сатирању здравља алкохолом, које често почињу још код деце на сиси, и предлози за боље образовање и забављање, како не би поред лепих прнродних дарова: шуме, воде, земље, камена, чиста ваздуха, било беде и болести више него што мора.

МТ. „„Земља за обрађивање; шума. — Распоред земљишта за обрађивање по положају села, и највећа и најмања количина коју поједини имају. Општинска земља; деонице ; газдовање у њима. Шума; на које се циљеве употребљавала, и на какав се начин смањивала.

МТ. Биље; животиње; народно занимање. — Колико сеи како пре сејало; напредак и у количини и каквоћи. Воћа и виногради пређе и данас; домаће животиње и дивље; лов преи данас. Живинарство. Сиротиња; мода и утакмица у том, да се у „порти“ не зна: има ли сиротиње, и има ли шта да једе тај лепо намазан и накићен народ... Нерадници и механско ленствовање, трошење и дерање. Занати. Остала занимања.