Učitelj

852 УЧИТЕЉ

У преводу г. Ж. М. Николића добили смо ову лепу књижицу Кросби-еву, у којој су у прегледној целини изложене све важније мисли великог философа Толстоја, о васпитању.

Вредно је читати ову књижицу. Она занима читаоца. У њој се налазе многа верна опажања Толстојева — многа светла мисао. великог филантропа из Јасне Пољане. Читајући човек увиђа истинитост и тачност не велимо свих, али многих опажања и тврђења. Толстојевих и у исто време диви се дубини мисли и генију његовом.

Велики проповедник љубави, слободе и браства међу људима, Толстој, истиче начела љубави и слободе и у васпитању. Читајући ову књижицу човек осећа оно велико племенито срце, кога је само: истинита љубав према деци могла покренути на онакав рад.

Многе од његових мисли о васпитању примила је модерна педагошка наука, а сваки васпитач омладине, опомињући се на искуство, уверава се у тачност и многих других његових мисли, које су у супротности са званичном педагогиком и шаблонском дресуром душа дечјих, која се у многим школама врши.

Узмимо само његово резоновање о дисциплини. Његова школа нереда — како на први поглед изгледа — претвара нам се после размишљања о духу и методама, које у њој владају, у школу слободног реда; где дисциплину одржава занимљивост наставе, љубав васпитача према омладини. ученичка воља за учењем и слобода и природност у настави. А то су услови успеха, који ће вечно вредети..

Књига има ХЈУ одељака, који не зна се од кога више дају материјала за размишљање свакоме мисаоном човеку, а нарочито. учитељу. а

Топло препоручујемо нашим · читаоцима да набаве ову књи-. њицу. У њој ће наћи многу светлу мисао, која ће им у раду васпитачком више користитити но многа и многа сухопарна „научна“ расправа пуна нејасних мисли и лутања, која уводе у лавиранат нарочитог умовања чије је тежиште у томе, да од јасног и простог

— створи нејасно, компликовано и неразумљиво. М. Станковић.

Школа и живот. Г. 3. Петрова. С руског превели Мих. Гавриловић и Илија Јовановић, питомци Војне Академије. Издање књижарнице Рајковића и Ћуковића, Београд 1912. год. Стр. 168.

Ово је дело из пера чувеног руског беседника и публицисте. Григорија Спиридоновича Петрова, редактора великог руског листа „Руское Слово“. — И ако је ова књиге намењена поглавито руској школи и руској омладини ипак она многим странама својим одговара и нашим приликама. Књига нам ова открива многе рђаве стране школовања у Русији; износи онај касарнски и полициски дух, који влада по руским школама и спутава слободу и полет толиких младих душа, будећи у њима мржњу према школи, науци, | наставницима и свему. у

Устајући противу садањег система наставе и васпитања омладине, писац истиче да је зло садање школе у механичком и на--