Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 873

Да се његово троје деце приме у дом свако по 85 дин. мес.

9. Прочитан је акт Рамског Учитељског Збора о избору нове управе и о томе да Управа Удружења енергичније ради за побољшање учитељског материјалног стања и поправку народ. школа.

Поводом говога Управа је одлучила да се 15. овога месеца одржи једна седница целе Управе на којој ће се само говорити и донети потребна одлука.

10. Да би Удружење чинило позајмице само оним члановима који уредно и тачно одговарају својим обавезама решено је:

„Да се од сад не даје позајмица ни једном учитељу, који је ма једном допустио дн се његова меница предаје адвокату за наплату.

11. По предлогу Ник. Михајловића решено је:

Да се набаве листићи за каталог књига у књижници и направи потребан број полица на орманима за књиге. 5 12. По тражењу послужитеља у пансионату решено је:

Да им се да по четири динара на име награде за рад у времену кад нису имали хране.

Овим је седница закључена.

Председник Надзорног Одбора, Председник Главног Одбора, Ил. Радосављевић. Урош Благојевић. Секретар,

Жив. Јовановић.

ЗАПИСНИК ХХУ СЕДНИЦЕ

Управе Учитељ. Удружења. 15. децембра 1911. год.

Били су: Урош Благојевић, Ил. Радосављевић, Дим. Соколовић, П. Ђурић, Свет. Живковић, Мил. Луковић, Гв. Јовановић, Јов. Вуксановић, Ник. Михајловић, Сроан Новаковић, Милева Антоновићева, Дим. Пауновић, Мих Стевановић, Гр. Аџемовић, Ст. Ђорђевић, В. Шумкарац, Мил. Станковић, Ант. Стојиљковић, Васа Симић, Мих. Милошевић, Мил. Ђукановић и Жив. Јовановић.

1. Прочитан је препис г. Министра Просвете којим се постављају за учитеље и васпитаче у Учитељском Дому г. г. Ил. Радосављевић, Пет. Ђурић и Настасија Видојковићева.

По пристанку г. Ил. Радосављевића и Настасије Видојкови- · ћеве одлучено је:

Да имају права хранити се у пансионату и г-ђа Ил Радосављевића и сестра г-це Настасије, ако им суд овдашње општине одузме станарину од 1. јануара 1912. год. На стан, огрев и осветлење у дому имају права до 1. септембра 1912. год. ако остану као васпитачи у пансиоват, до краја ове школске године.

Петру Ђурићу гарантује Учитељско Удружење станарину, коју је и досад имао, било из благајне суда овд. општине, било из благајне Учит. Удружења, пошто он нема у Дому ни стан ни храну.