Učitelj

874 « УЧИТЕЉ

2. Изасланици Учитељског Удружења Извештавају Управу шта је г. Министар казао поводом вести да се у Министарство Просвете образовала комисија, која спрема још за ову СИН ску сесију измене у закону о народним школама.

Поводом овога и извештаја Рамског и НишкогчУчитељ. Збора развила се жива дискусија, у којој су сви говорници да је потребно да се сазове ванредна учитељска скупштина, било општа било само посебна, те да она нађе пута и начина како ће се убрзати преуређење народних школа и поправка учитељских плата.

После подуже дискусије Управа је одлучила:

Да се сазове ванредна општа и посебна учитељска скупштина за 30. децембар. Ово објавити одмах и преко дневних политичких листова и преко учитељских зборова.

30. децембра од 83—-12 часова пре под. одржаће се посебна Учитељска Скупштина, а по подне од 2—8 часова одржаће се општа Учитељ. Скупштина.

Дневни ред на овим скупштинама биће:

1. Извештај Управе Учитељског Удружења: шта је она досад радила те да би се још на овој народној скупштини решило преуређење народних школа и побољшање учитељске плате;

- 2. Шта треба да ради учитељство да би се убрзало решење 'ова два за народне школе и учитеље животна питања. Извештај Управе да се спреме Ж. Јовановић и Мил. Станковић.

Председник Надзорног Одбора, Председник Главног Одбора, И. Радосављевић. Урош Благојевић. Подпредседник,

Дил. Ј. Соколовић. Секретар, „Жив. Јовановић.

ЗАПИСНИК Х! СЕДНИЦЕ

Главног Одбора Учитељског Удружења. 17. децембра 1911.

Били су: Урош Благојевић, Дим. Соколовић, Ђорђе Којић ЈЉубиша Марковић, Мих. Сретеновић, Мил. Станковић, Мих. П. Милошевић, Васил. Стојановићка, П. Ђурић, Ник. Михајловић, Стев. Ђорђевић, Ант. Стојиљковић, Ант. Младеновић, Мил. Антоновићева, Мих. Стевановић и Жив. Јовановић.

1. Прочитан је и примљен записник Х седнице Гл. Одбора.

2. По писму ученика-ца из учитељ. дома решено је:

Да им се стави на распололожењу књижница удружења, а да у исту из благајне удружења купе све књиге којих нема, а које би требало они да читају по њиховоме списку и по одобрењу управе Дома

Одлуку о позоришту у Дому донети касније.

8. По предлогу управника музеја решено је: