Učitelj

876 УЧИТЕЉ

Вуксановић, Свет. Живковић, Стева Ђорђевић, Анта Стојиљковић, П. Ђурић, Гр. Аџемовић, Мих. Сретеновић, Васа Симић, Ант. Младеновић и Ж. Јовановић.

1. По тражењу Грађанске Банке одобрено је: да Мих. Милошевић и Ст. Ђорђевић изврше са њом обрачун и да јој исплате сав дуг удружења за подизање дома. 2. Ст. Ђорђевић саопштава: да је примио од Управе Фондова 60.000 дин. зајма за удружење и да је од те суме дао одмах Грађанској Банци на штедњу 44.000 д., а остало Грађ. Штедионици.

3. Да би се могла извршити одлука ванредне учитељске скупштине о побољшању учитељских плата и преуређење основних школа, одлучено је: Да се од зборских управа тражи накнадни кредит у 2000 дин. за штампу.

4. Благајник саопштава да је од добивеног зајма од Управе Фондова дао 1813 дин. на име интераса и за потврду облигација и 619:80 за трошкове око зајма. ·

На примљено злато добивено је ажије 29:60 дин.

Председник Надзор. Одбора, - Председник Главног Одбора, И. Радосављевић. Урош Благојевић. Секретар,

Жеив. Јовановић.

ЗАПИСНИК ХХУШ СЕДНИЦЕ

Управе Учитељског Удружења 6. јануара 1912. године.

Били су: Урош Благојевић, Илија Радосављевић, Дим. Соколовић, Мих. Милошевић, Ђ. С. Којић, Милор. Ђукановић, Ант. Стојиљковић, Васа Симић, Никола Михаиловић, Вој. Шумкарац, Стева Ђорђевић, Свет. Живковић, П. Ђурић, Дим. Пауновић, Ант. Младеновић, Гв. Јовановић, Јов. Вуксановић, Гр. Аџемовић, Мих. Сретеновић, Мих. Стефановић, Милут. Стинковић, Срдан Новаковић и Жив. Јовановић.

1. Прочитани су записници ХХМТ и ХХУП седнице Управе и ХГ седнице Главног Збора.

Управа је примила сва три записника без примедбе.

2. Прочитани су и примљени к знању извештаји учитељских зборова: за Чачак и срез Трнавски, Алексиначког и Јастребачког и обнављању и избору нове управе.

3. Прочитана је резолуција Рамског Учитељског Збора о најнужнијим изменама, које треба извршити у садањем закону о народним школама и жељи да се Главни Одкор Учитељског Удружења што енергичније заузме за извршење ових измена.

Управа је примила ово к знању.

4. По писму г. Јов. Њ. Јовановића заступника управитеља Учитељске Школе одлучено је:

Да му се исплату 300 дин. за узете његове књиге: „Основи