Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 877

Физиолошке Песихологије“, онда кад удружење за продасе ове књиге наплати бар 1000 дин.

5. Прочитан је извештај Косте Михаиловића учитеља из Сурдулице, којом извештава Управу да је послао удружењу за дом 86,35 дин. и то 62.35 дин. на име прихода од забаве и 23. дин. на име прилога Сурдуличке Стрељачке Дружине.

Управа је примила к знању са захвалношћу.

6. Прочитано је писмо Живке Трифуновића — Бунушевац, којом извештава да се уписује за члана утемељача удружења.

7. По писму Српског Пољопривредног Друштва, да Управа удружења препоручи својим члановима да се приме скупљања претплате на „Тежак“. Одлучено је: Да се ово препоручи свима учитељима преко „Учитеља“.

8. По писму Г. Министра Просвете од десетог децембра. 1911. П Бр. 23999 — да — Учитељско Удружење узме учешћа у Свесловенском Сабору за Јавну Здравственост одлучено је да заступа Учитељско Удружење у српском одбору за овај сабор члан Управе Михаило Стевановић.

9. Прочитано је писмо Нишког Учитељског Збора којим се извештава Управа Удружења да су се редовни чланови удружења. Михаило Ђ. Јовановић учитељ у Хуму и Крста Поповић учитељ у Доњој Студени округа нишког уписани за чланове утемељаче удружења.

Примљено је к знању.

10. Прочитано је и примљено к знању писмо Г. Светислава

Рачића свештеника којим даје своје мишљење о имању г. Вајфер-

товом — Русман. 11. Поводом тога што васпитачица у пансионату Учитељског Дома није ни до данас одговорила Управи Удружења — пристаје:

ли и даље да буде васпитачица у Дому ма и без станарине позвата је г-ца васпитачица у седницу да да свој одговор.

Пошто г-ца није дала ни на седници свој категоричан одговор, одлучено је:

Да се по томе донесе одлука 9. ов. мес.

12. Благајник извештава да је за подизање Учитељског Дома а по оцени колаудирајуће комисије исплатио Грађ. Банци 139844 од дин. по одбитку 500 дин. за лошије израђене украсе на Дому и 212 дин. за неизрађена два димњака. Поред ове суме издао Је 1344,07 на име интереса по уговору, на касније исплаћене рокове отплате. Свега је досад исплаћено за Дом 141.237:00 дин. и овим су измирена сва потраживања Грађ. Банке. Управа одобрава.

13. По поднетом рачуну г. Босанца за исплату пећи у Дому решено је: 5

Да г. Мих. Стевановић и П. Ђурић прегледају пећи и реферишу управи јесу ли солидно израђене и исправно постављене.

14. Благајник реферише Управи да је по решењу одређене комисије издао сиромашним учитељским породицама на име божићне помоћи 980,80 дин.