Učitelj

788 УЧИТЕЉ

начин ни општинама не би тешко падало, пошто би у своје буџете уносила незнатне суме на име отплате, те би неосетно за дужи низ година извршили отплату.

Овај начин ни државу не би коштао ни пет пара. Она би

само помогла општине, а тиме и просвећивање свога народа.

ПЦ

Са издржавањем школа стојимо горе него са подизањем школских зграда, али ипак стање није очајно. По оним школама које

се неуредно одржавају не треба изводити општи закључак да се

основне школе неуредно издржавају. Јер у колико имамо школа које се неуредно издржавају, у толико их и мало више има које се

уредно издржавају (похвалнице). Признати се мора да је данашње

издржавање основних школа знатно боље, него ранијих година.

Што је то тако, имамо да благодаримо чл. 157. закона о општи--

нама; по коме се од целокупног општинског прихода (дакле и од такса, аренди и др. прихода) има давати и школи њен сразмерни припадајући део; у противном за општинске власти предвиђене су строге казне.

Пре ове законске одредбе наше основне школе издржавале су се искључиво од приреза. А како се овај прирез није ни купио до августа месеца, то школе махом до тог времена на име приреза нису примале ни пет пара, школе су за то време животариле, а најнужније школске потребе, и плаћање школских послужитеља, исплаћивао је привремено сам учитељ. Сада је са свим друкчије. Сада нема ни једно општине да нема никаквих других прихода сем приреза као: такса, аренде, кирија, наплате акциса и др. Све те приходе сада општина мора да дели са школом. Дотле је све ове приходе задржавала за себе, а школа је имала да чека месец август на прирез. Тако је овом законском одредбом створена могућност да свака школа сваког месеца прима ма и најмањи део на име свога буџета. А ако има и данас школа које то не примају, кривица је или до дотичних школских управитеља, или до надлеж-

них полицијских власти. Има управитеља који — да се не би за-

мерили општинским судовима и тиме се изложе непријатностима — не извештавају крајем сваког месеца своје претпостављене власти ако нису примили припадајући им део по буџету. Или, ако. они то и учине, полицијске власти, због разних узрока, према таквим општинским часницима не примењује чл. 157. тач. 4. закона. о општинама.