Učitelj

ИЗ ШКОЛСКОГ РАДА : оба

добро дело чинио путник» — Покушао је да спасе роба да се више не мучи. Какво је добро дело учинио цар» — Казоно је господара и његово имање дао робу. Да ли вам се још за што допада путник» — ·„Допада нам се што је се обрадовао срећи робовој. Како је било робу кад га је господар мучио» — Било му је врло тешко. У што је веровао роб тадаг — Веровао је да ће и то зло проћи. Од кога је он очекивао помоћ» — Очекивао је од Бога. Како му је Бог помогао» — Помогао му је тако, што је казао цару те је погубио господара а његово имање дао робу. Да ли је се роб понео кад је постао господар» — Није. Из чега се то видир — Види се из тога што је опет казао путнику да ће и то проћи.

Какав је господар у овој причи — Господар је немилостив. Какав је путникр — Путник је добар и милостив. Какав је царг — Цар је праведан. Какав је роб> Роб је побожан и мудар. Противу које је Христове заповести погрешио господар» — Погрешио је противу оне: „Не чини другоме оно, што ниси рад да теби други чини“. По којој је се заповести владао путник — Владао. је се по оној: „Љуби свога ближњега као себе самога“.

3. Асоцијација На коју причу личи ова прича» — Личи на ону како је отац. казнио Максима што је мучио пса. По чему личи на њу» — Личи по томе што је господар мучио роба а Максим пса, па су оба били кажњени. На коју још причу личи» — Личи и на ону: Не узајмљуј

зло јер ће ти се врати. По чему на њу личи» Личи ли још на којуг Деца ће се сећати раније читаних прича и упоређиваће их.

са овом. 4. Систем Како је радио господар према робуг — Радио је зло: Шта је дочекао од таког радар — Дочекао је да му се суди. Како је "прошао на суђењу > — Прошао је зло. Како бисмо могли рећи за радњу господареву» — Можемо рећи: Зло рађење — гошово суђење; ко зло чини зло и дочека.

5. Примена На кога треба да се угледамо у овој причи; — Треба да се угледамо на шутника и на цара. За што на путника» — Да будемо милостиви. За што на цара» — Да будемо праведни. Поучава ли нас радња господареваг — Поучава нас да не чинимо никоме зло. Напомена : ова је прича кратка, те нема потребе да се дели