Učitelj

ШКОЛСКО И ПРОСВЕТНО КРЕТАЊЕ У СВЕТУ 375

дила духове у учитељским редовима у опште а специјално у редовима „македонских“ учитеља, и изазвала буру негодовања, које се исказује јавно у штампи и у зборским резолуцијама. „Македонски“ учитељи су одржали јаван збор 3. октобра ове године у Софији и протестовали, тражећи помоћ и заузимање своје браће учитеља из Краљевине Бугарске. На учитељском збору, држаном 929 септембра ове године у Севлијеву у донетој резолуцији се каже: пошто је наша држава један од главних криваца за бедно стање „македонских“ учитеља, јер она творац и учесних балканских ратова, то протестујемо противу тога, што већи део ових учитеља држи у бедном стању, без икаквих средстава за живот,“

8. Оне учитеље који су били са службом у местима, које је окупирала Румунија, — бугарско министарство просвете је разрешило под !. септембром ове године, и од тога дана им не издаје плату. ИМ противу овога решења дижу се на учитељским зборовима оштри протести па се тражи, да Бугарска плаћа и даље ове учитеље, и да их поставља у празним местима Краљевине.

Учитељство у Бугарској преживљује тешке дане, које му је спремила њихова војна и дворска камарила. Тешку судбу народну дели увек и учитељ с народом. Тако је било свуда и биће увек и у будуће.

а А

Мих. СтЕв.

КРАЉСКА

Хлеба оћемо, хлеба нам дајте! Тим речима словеначко учитељство шаље вапај преко свога „Учитељскога Товариша“ својим посланицима. Сада је час да покажете на делу вашу наклоност и љубав према учитељству, према нама — пионерима просвете како нас толико пута називасте у свечаним и веселим приликама! Учините све што стоји до вас и ваше моћи да учитељство дође до хлеба! Ви сте народни заступници, дајте народу да му буде задовољно учитељство које му гради храм културе, само свести и поноса, који му поставља темеље свестранога напредовања и који му буди осећања самосталности и крепи моралне и материјалне силе- Наш положај вам је познат! Тај положај вапије до неба; најискреније да вам кажемо питање наше сада је пред свима питањима. Хлеба оћемо! Хлеба нам дајте! Овај вапај говори речито у каквом стању се налази Словеначко учитељство данас.

Вл.