Učitelj

382 Е УЧИТЕЉ

са

Б) КРАЋИ ПРИКАЗИ.

Ру. Стев. М. Окановић проф. Почетна настава читања и пивања. Треће издање Београд штампарија „Доситије Обрадовић“ 1914 год. Цена 0,50 дин.

Ова расправа Г. др. Окановића обухвата најглавније ствари из Методике елементарне наставе матерњег језика. Садржина јој је ова 1 Први дани. Ред и игра. [ Анализа ученичке духовне садржине Ш Очигледна настава. ЈУ Вежбање у говору У Припремно цртање за учење читања и писања. МГ Физиолошко-психолошки процес читања. УП Физиолошко-психолошки процес слушања. УШ Физиолошко-психолошки процес писања 1Х Методе букварске наставе. Х Ток једног предавања. ХГ Предавање о слову.

Као што се из изложене садржине види, ова расправа излаже прво претходне васпитачке радње за почетну наставу читања и писања; потом физиолошко-психичку основу читања и писања и на њој засноване методе букварске наставе, а завршава се описом тока предавања буквара и обрадом једнога слова. С тога је веома погодна како за теориско упознавање с наставом почетног читања и писања тако и за практично извођење њезино.

Књига има 3'/2 штампана табака; израђена је укусно и на доброј хартији, а цена јој је 0.50 дин. Препоручујемо је.

Нови буквар, удесио Урош Благојевић уч. — Београд 1913. год. издање књижаре Рајковића и Ћуковића. Цена 0,40 дин.

Данас имамо 5 буквара у Србији и то ових писаца: Г.Г. Чутурила, Јовића, Косановића, М. Стефановића и Уроша Благојевића, Сем г. Чутуриловог буквара, који по начелу поступности у читању

речи, спада у понајтеже букваре за оне који уче читати, остали:

су приближни и поступност. им је на свом месту. С техничке стране, која у букварима треба да буде заступљена, али која спада у споредне ствари, према осталима, Чутурилов је буквар понајбољи. Стоји и то: да би тај буквар и сувише мален број учитеља, да не кажем нико, употребљавао, да није државни, атос тога што су сви други лакши за читање.

Буквар г. Благојевића је потпуно оригиналан почетком (друго.

издање које је изашло 1907. године). Он је полазећи са тога гледишта, да су гласници и речи и слогови и гласови, прешао прво њих и наравно после му је лако било изналазити лаке речи за читање. Судећи по буквару за самоуке Пг. Стев. Окановића, који је доцније изашао, изгледа, да је г. Урош потревио пут којим треба букваре почињати, јер је и г. Пг. Окановић, коме се педагошка спрема ни с које стране не може порицати, почео буквар са свима гласницима као и г. Урош. Код г. Ог. Окановића стоји уза сваки гласник и слика детета са отвореним устима, како се који гласник

изговара, и ако би се утврдило да свако дете баш подједнако

отвара уста (по висини, ширини, и Т. д.) и да деца гледајући на