Učitelj

404 ЛИСТАК

Листак

У

на парастосу изгинулим и умрлим српским учитељима за време ра"товања са Турцима и Бугарима. — Говорио у Београдској саборној цркви на дан 31 октобра 1913. г0д. проша Никола Ј. Божић.

Вјем дјела и труди ваша.

У времену некадањега сјаја и величине Србинове, српска школа, стојећи уз Српску Православну Цркву, као ћерка поред мудре мајке, и ако није била на оној висини, не којој се данас налазе и наше основне и средње школе, ипак је са пуно части и достојанства одговарала позиву свом. Уносила је просвећеност у народ и омладину запајала родољубљем. Утицај школе и цркве у "том времену био је веома моћан и он се је опажао кроз дуги низ година и у данима тешкога робовања.

Наш народ вели: у добру се зло брзо заборавља, а у данима туге и несреће, успоменом на сјајну прошлост и надом на освит лепших и бољих дана, крепи се дух. Огуда и видимо, да су у давима тешкога искушења и робовања, и гуслар и свештеник и учи"тељ много радили на буђењу народнога духа и нису дали, да Србин „дође до очајања, које је опасније од највеће беде и невоље. Пе"смом и причом о сјајној прошлости Србиновој и потсећај да смо "некада краљевали и царовали, нису дали да учма дух Србинов, као што сунце топлотом и сјајем својим не да, да пропадне биљка испод ледене коре, већ напротив кравећи и топећи ледену кору, натапа корен биљке и уноси нов, бујан живот, који чини, да се биљка жити миомирним цветом, који нас мирисом својим заноси и иза"зива пријатност у души и срцу, Слично овоме и топла јеванђелска "реч вере и наде, казивана устима смиренога свештеника, као и родољубива реч српскога учитеља, будили су дух и загрејавали душу Србина роба и припремали га за борбу не само под Вождом и Милошем, већ и за борбу наших најновијих дана. Народ се је захвалношћу одужио унеколико цркви, а више школи, јер је ценећи важност просвете истој дао већега маха подизањем школа у што већем броју, унео у закон обавезну основну наставу и колико толико обезбедио живот посленицима у српској школи.

Српски народ био је дужан ово да учини, али је очекивао да и српска школа учини оно, што је немачка школа учинила. Не-

ј 4 7 3