Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 403:

овај број „Учитеља“. У последње време наступила је и министарска криза која до закључка листа још није свршена. Ако ова данашња влада остане и даље па и садашњи Господин Министар Просвете, ми ћемо га умолити да нам своју реч по питању Управе Учитељског Удружења што пре достави и ми ћемо је саопштити преко зборских управа дрруговима. ж ж ж

Писма посланицима. Главни Одбор Учитељског Удружења, да би покренуо решење наших захтева што пре и што боље обратио се је штампаним циркуларом свима народним посланицима и шефовима политичких странака с молбом, да настану да се у овој скупштинчкој сесији реши закон о народним школама, а у исти мах обратио се је и председницима зборова да саопште учитељима шта треба да раде код народних посланика из њихове околине ради решења истога.

:. ж ж 2

Посланички пројекат закона о народним школама. Наш друг г. Светозар Ђорђевић, народни посланик, поднео је Народној Скупштини пројекат закона о народним школама на решење. У овом пројекту је у главном обухваћено све оно што и у пројекту законском, који је израдило Учитељско: Удружење.

ж ж % У Код посланичког клуба већине. — По жељи Управе Удружења учитељски радикални клуб позвао је на свој састанак господу посланике: Чеду Урошевнћа, Тихомира Константиновића, Миладина Стефановића, и Перу Вуксановића пређашње учитеље, који припадају клубу скупштинске већине те им је представио стање основне наставе и учитељства нагласивши им да је ово питање државно а не чисто учитељско, као и то докле се са познатим пројектом дошло. Ови посланици су замољени и као другови и као посланици да питање о пројекту покрену путем предлога и расправе у радикалном посланичком клубу (клубу скупштинске већине) јер ће се онда моћи знати шта ће с тим питањем бити по његовој расправи у клубу. 5 _ Наши другови, поменути посланици, свесрдно су усвојили предлог учитеља радикала и чим се криза, која сад постоји, сврши, одмах ће питање о пројекту покренути у клубу и тражити клупско: решење по њему.