Učitelj

УЧИТЕЉСКО. УДРУЖЕЊЕ 121

да је као што рече г. Анђелковић привр. надзор с тога и осуђен. Учитељство би било задовољно, кад би се учиниле још само неке измене у закону међу којима као најглавнија материјална награда учитеља. Већина учитеља и дошла је на ову Скупштину да чује, шта је по тој ствари урађено. Ако би се сравниле цене појединих животних намирница и осталих потреба са ценама пре 20 година " видеће се: да су ове данас трипут веће и да према томе учитељи данас имају Уз ранијих плата. По свима гранама наше државне управе учињене су измене у погледу плата чиновничких, а само код учитеља не. Оно истина изгледа неозбиљно једнако се тужити. "на наше тешке материјалне прилике, али се то не чини од беса него из невоље. Такво стање не може и де сме даље остати, јер учитељ као васпитач не треба да се брине за свој опстанак као што данас ради, већ се има посветити напретку школе и просвећивању омладине и народа.

Што се тиче укидања учитељске сталности што у свом говору напомену г. Анђелковић, ма то било и делимичне, те да се на тај начин попуни учитељска места говорник сумња, да ће се Министарство Просвете са тим што помоћи, јер сва места опет не би била попуњена. То не може бити пре него што се осигура материјална награда учитеља. Кад би учитељи били материјално осигуранији имали би смо већи број учитеља, па и мање празних места. Данас по овој плати учитељу је немогуће да врши своју дужност како треба. Одаје хвалу оним учитељима, који су отишли у Нову Србију, али осуђује што су додаци према осталим чиновницима, који много мање раде, и сувише мали. Замера Главном Одбору Учитељског Удружења, што није ништа предузимао за учитеље у том погледу. Изговор секретара г. Станишића, да се због кратког времена по доласку чланова са војишта није могло више урадити, без вредности је. МИ он је мишљења: да треба ставити у задатак Главном Одбору Учитељског Удружења да подејствује, да се учитељско питање до краја ове године изнесе народној скупштини на решење. У противном да треба опет сазвати Ванредну Скупштину. Г. Станиша Станишић одговара на примедбе предговорника г. Вукићевића и вели: да је Учитељски Дом био заузет за болницу и да је и то унеколико ометало рад Главног Одбора, а да је и сам Господин Министар био заузет др. државним пословима, те да због тога Управа Удружења није могла ставити своје примедбе за додатке учитеља у новим крајевима. ;

Г. Прока Дамњановић неће вели говорити о учитељском питању само ће напоменути само то да је из разговора са једним виђеним нар. послаником, где је било присутно још неколико учитеља дознао да зак. о нар. школама засада неће изаћи пред Нар. Скупштину на решење јер се пре тога имају да донесу извесни закони за нове крајеве и закон о потпори војних инвалида.

Г. Станиша Станишић вели: да је Господин Министар обећао изнети пред скупштину зак. о нар. школама.

Потпредседник рече да за сада није ништа обећано.