Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ #25

Ш

Прочитано је писмо управе Саборне Цркве, којим извештава Главни Одбор, да удружење има да плати за парастос само свеће за свештенике, а остало као: звоњење, полијелеји и учешће свештеника учињено је из почасти према заслугама палих учитеља за свету ствар ослобођења.

Одлучено је, да се изда писмена захвалност Митрополиту за чинодејство; Николи Божићу за одржани говор; свештенству на бесплатном чинодејству а, тако и црквеној управи.

М

Прочитано је писмо Бродарског Друштва, којим јавља да се према прописатом правилнику свима учитељима, па и члановима Учитељског Удружења даје повластица само у половини цене и сваки, који хоће, да се користи повластицом треба да се на благајни легитимише да је учитељ и члан Удружења.

Примљено са захвалношћу.

М

а. Прочитано је писмо Ст. Петковића учитеља који моли да. Главни Одбор посредује у Министарству простете да му се троје деце упишу у овд. средње школе.

6. Прочитано је писмо Димитрија Вучковића и другова који моле да се Гл. Одбор заузме да се што пре поставе за учитеље јер су без службе и без плате више од године, па не могу више | опстати. .

Одлучено: да секретар оде лично у Министарство и да умоли надлежне, да се молиоци задовоље,

М1

Прочитан је предлог г. Мих. М. Станојевића члана Гл. Одбора о начину рада на остварењу нашег пројекта. Образложио јеи усмено свој предлог, па је прочитао и скицу писма, које би требало упутити појединим меродавним чиниоцима и представницима политичких група. |

Главни Одбор се саглашава са мишљењем г. Станојевића и одредио је г. г. Дим. Соколовића и Гвоздена Јовановића да са г. Станојевићем удесе то писмо да се одштампа и разашље коме. треба.

УП

По писму Исака Израиљевића учитеља, да га Удружење прими за повереника за распродају дружинских листова са извесним рабатом одлучено је: да му се не може ништа поуздано одговорити, док се не види: шта и колико чега има за распродају.

УШ По предлогу председника одлучено је: Да се напише писмо г. Министру унутрашњих дела за деј-

ство, да се школама предаје потребан новац за издржавање и да. се учитељима исплати станарина;