Učitelj

Ж646 УЧИТЕЉ

и Српско-Бугарски ратови. У великим биткама: на Куманову, Битољу, Прилепу, Једрену, Брегалници, и др. местима, као и величанствени походи кроз кршну и непроходну Албанију на Јадране — победу је однела само потпуно развијена национална свест, како код официра, тако и код простог војника. У најкритичнијим моментима очајне борбе, поред велике српске физичке издржљивости и дисциплине, главну је улогу играла и јака морална воља војника и њихова свесност за шта треба у борби истрајати. Јер друкчије се не може схватити нпр. она надчовечанска издржљивост српских војника у четвородневној борби на Битољу, где велики део српске војске за све време борбе стоји у студеној води до више појаса и јуначки напада непријатеља! Или онај исполински поход српске војске преко кршне Арбаније на Јадранско Море. — Или херојски напад на најтврђа утврђења гордог Једрена и заузеће истих од непобедне српске војске. Довољно је било нпр. у очајној борби на Прилепу да појачан дух српскога војника реч старешина „Држте се, војници, ево нас још мало у Прилеп Краљевић Марка! Ено, погледајте, виде се већ куле његовога града |“, па да војник удесетостручи своју физичку и моралну снагу и да победи!

Само потпуно развијеном нацијоналном свешћу, која је постала у националној школи српској, могу се разумети они силни успеси српске војске у минулим ратовима.

= 63

Али и ако су овако славни успеси Српскога Народа и ббл "ске Нацијоналне школе у пр. ратовима, ипак још није њин задатак завршен. Сад тек настају нови напори, нова просветна мобилизација, те да се прво ослобођена браћа наша просвете и културно унапреде и очисте од педесето годишњег бугаризирања небраће Бугара и кад се то спреми и уреди, онда можемо смело надати се и потпуном уједињењу свих Срба и Српских Земаља.

Српска нацијонална школа и њени радници још више ће ра„дити на нацијоналном васпитању, на развијању нацијоналних идеја, а тако исто и све друге културне установе наше и појединци ко"лико нас им уложиће са своје стране све, те да Српство дочека што скорије и тај најсрећнији дан Уједањења Српских Земаља и "Српскога Народа, те да може целокупно Српство одушевљено узвикнути :

„Народна је мисао испуњена. Живела Велика Србија! Живела "Српска Царевина !“