Učitelj

ОПШТА ПЕДАГОГИКА 645:

и том се приликом и речју и делом утиче на децу, да схвате њин значај, као и потребу уједињења Српскога Народа.

То је у школи. А ван школе одушевљен и спреман наставник · ради и у самом народу на многобројним установама, које иду све на то,,да народ што боље: умно, морално, привредно и материјално уздигне. Он ради на стварању: Народних Читаоница, Земљо- · радничких Задруга, Стрељачких Удружења, Друштава за чување

народног здравља, Доманијјих Школа, и много других корисних. установа.

Кад се буде све овако радило у свима наставним предметима ну свима приликама, онда ће нам бити и школа ницијонална и васиштање њено нацијонално. Јер треба имати на уму: да све васпишне · врлине правилним неговањем и развијањем постају. Па и нацијонализам, да би се развио, треба га на наведени начин неговати и. развијати.

ж - =

Ето, дакле средстава за правилно развијање нацијоналног васпитања. Да се сад запитамо: да ли је код нас Срба, нарочито у ста рим границама Србије, ово нацијонално васпитање довољно развијано и каквог је утицаја имало у прошлим ратовима:- СрпскоТурском и Српско-Бугарском #

Одмах могу рећи, да је ово нацијонално васпитање с великом | љубављу и интензивношћу развијано у српској школи, а нарочито · у народној — основној школи. Српска народна школа са својим вредним радницима — учитељима-цама свакад и у свима приликама радила је и истицала нацијонално васпитање изнад свега. Све просветне и културне установе, које су служиле а и данас“ служе, као средства за развијање нацијоналних осећања и патриотизма, као и буђење националног поноса и потребе уједињења. Српскога Народа — најтоплије су дочекиване и прихваћане од. стране народне школе и њених радника — учитеља и учитељица. У свима тим благотворним установама главни иницијатори били су, дакле, српски учишељи и учишељице.

Српско је учитељство у појимању српске дужности према, отаџбини учинило Српству огромних услуга и у самим прошлим. ратовима: било као борци на бојишту или као обвезници у позадини. Многобројне учитељске жртве из прошлих ратова доказ су да су српски учитељи и делом доказали, како је слатко за свој народ мрети и створити му срећнију и бољу будућност.

Да је ово овако, најбољи су докази прошли Српско-Турски.