Učitelj

ШКОЛСКА ХИГИЈЕНА 659"

Школвка хигијена

ШКОЛСКИ НАМЕШТАЈ — А. Еиде —

У Правилима о грађењу школа и намештају школском предвиђено је да се у намештај школски рачунају: клупе, сто или катедра за наставнике, орман за оставу учила и ђачких потреба, завесе за прозоре, топломер, икона Св. Саве и слика владарева, и вешалице за горње дечје хаљине пред учионицом. То је све што предвиђају правила.

Ова су правила доста непотпуна и не обухватају много шта, што је од доста знатне важности при грађењу школа а и онога што чини саставни део намештаја школског и осталог што се тиче школе. Стога је потребно да се она подвргну ревизији у што скоријем времену и измене у духу модерних захтева школске хигијене и практичних потреба. Она су писана још 1881. године кад је стање школске хигијене куд и камо ниже стајало него данас. 1899 године су ова правила мало измењена и модификована, према закону 1898. године, али су ипак задржала у главном првобитни карактер свој.

Док сене измене ова правила, која ће обухватити детаљније све потребе школске у хигијенском и педагошком погледу, ми ћемо у згодним приликама приказивати и нашим учитељима саопштавати све оно што држимо да би било подесно и за наше школе пробитачно а што се показало као практично и корисно за: школску наставу и дечје здравље у другом свету.

Почећемо са школским намештајем.

Ми држимо да би требало да је школски намештај комплетованији но што је предвиђен Правилима. Ево шта би требало да буде спрема једне учионице.

[1 Школске клупе.

Као најглавнији део школског намештаја су школске клуће.. Оне долазе на прво место. Али питање о школским клупама тако је важно и тако компликовано да оно чини засебну једну студију. О школским клупама постоји у педагошкој књижевности читава литература. Како нама није цељ данас у овоме кратком чланку да говоримо на дугачко и на широко о свима врстама школ. намештаја, и како је питање о добрим школским клупама од таке ве--