Učitelj

660 УЧИТЕЉ

лике важност то ћемо ми расправљање о њима оставити за другу прилику а за сада ћемо само уопште поменути оно што је о њима најпотребније да се каже.

По Јанке у најважнији системи школских клупа, могу се поделити са две групе: | скамлије са непроменљивом дистанцијом П скамлије са променљивом дистанцијом тј. са покретним деловима.

У првој групи се разликују: скамлије а) са позитивном дистамцијом тј. таквом која допушта ђаку да угодно стоји у клупи и да без препрека улази и излази; 6) са дистшанцијом од нуле. "Оне отежавају усправно стајање и улажење и излажење, и оне се могу употребити само кад су клупе са 2 седишта па 1 ђак излази на једну а други ђак на другу страну, в) са негативном дистанцијом, код којих је размак између стола и наслона врло мален па је горњи део тела стешњен и не може слободно да се креће.

У другој групи — дакле у систему клупа са покретним деловима (променљивом дистанцијом) разликујемо клупе:

а) где је она стона даска покретна, 6) где је седиште покгретно и в) где су и сто и седиште покретни.

Њима је добра страна што могу имати за писање негативну дистанцију, за слободно и усправно седење и за стајање позитивну дистанцију. Махна им је што нису трајашне јер се механизам из„лиже или са свим упропасти; сметају учењу шкрипањем и лупањем; лако изгубе покретљивост и деца се могу на њима често повредити.

Дистанција се код ових клупа мења на тај начин што се кон«струише пдокрешан сшо или за отклапање или за извлачење, или „што се седиште направи покрешно. Оно може бити као клатно, за отклапање и за извлачење или за окретање. А може бити покретно и седиште и сто. На оваким клупама се може направити свака дистанција, али што више покретних делова има на клупи то се већа лупа прави и чешће се рабате те изискују оправке и -трошак око тога.

У нижим школама одомаћене су у већини дугачке дрвене клупе са непокретним и седиштима и стоном —- даском. Сем тога упо-требљавају са и клупе са 2 и 3 седишта са покретном стоном даском и тако зване Гођевчеве гвоздене клупе са дрвеним покретним "седиштима и непокретном даском за писање. Ове последње клупе одговарају прилично захтевима хигијенским јер им је и наслон удешен доста добро према положају тела кад се седи. Само су непрактичне за стајање у клупи.