Učitelj

668 : УНИЈЕ Љ

донесене по њиховим предавањима најбољи су доказ тако обилатог рада.

Колика је важност дата приватној иницијативи за народно просвећивање показало је оснивање Културне Лиге, коју су основали професори Универзитета и с пуно воље пошли у народ да му живом речју отварају очи са бољи живот и будућност. Појава пак „Живојина Дачића са његовом живом речју, народним новинама и његовом књигама најбоље је доказала колико може приватна иницијатива да допринесе за народно просвећивање.

Али при свем том народни учитељи су били и остају најглавнији пионери и стожери за народно просвећивање. Они су и данас главни сатрудници у свима приватним установама за народно просвећивање које споменусмо, што значи да се и рад на народном Просвећивању ван школе као и онај у школи не може замислити без учштеља. А да би у томе погледу учитељи више постигли они би требали такав рад на народном просвећивању ван школе да организују и систематишу. Удружење своје већ имају, капитал известан тако исто, воља је већ ту па да се одмах дође до систематског рада народног просвећивања ван школе. Једно одељење при учитељском удружењу, које би се старало за рад на народном просвећивању ван школе, било би први корак да учитељи уђу у тај посао као организована целина, јер би као такви много више успеха постигли. Учитељи су увек били пријатељи. свога народа па ће као такви остати и даље. Јер они знају да је народ нама дао: и ђака и војника и порез и кулук, и куглицу и власт, па је право да ми њему дамо оно што нема. Треба да му дамо образованост. Али ми то не можемо му дати све дотле док:

1. Док народна школа буде и даље последња брига државна;

9, Док обавезна настава буде и даље изигравана тако да цела 1/3 народа остаје без школе;

3. Док издржавање народних школа зависи од милости и немилости општ. председника;

4, Док наставни програм буде удешен тако да стечено знање у основној школи може служити за даље просвећивање ученика;

5. Док основна школа траје само 4 године и размак — проведено време од основне школе до војске остаје и даље празно без икаквог просвећивања;

6. Док народни учитељи за пуних 5 година служе за 9 гроша дневно ;

7. Док држава тако мало преимућства даје писмености да