Učitelj

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД 697

изашле после ослобођења наших крајева од Турака, и после срећно изведена два наша последња рата с нашим непријатељима, долазе ове две, које је приредио г. Маринковић као стручњак у томе послу. Границе Краљевине Србије и осталих земаља на Балканском Полуострву рађене су према решењу Амбасадорске Конференције у Лондону, по Букурешком Уговору о миру и према међусобном споразуму савезничких држава. Кад се границе буду утврдиле и озваничиле, можда ће се у неколико и изменити, али те измене неће бити велике и осетне, те за то време могу ове две карте корисно да послуже и школској настави из земљописа. Висинска разграна на обе карте престављена је у виду тзв. туш-шумирања. Шат шумирање је боље од овога, ма да је скупље, јер се теже израђује. Наслове на додацима карте Балканскога Полуострва: „Мореуз Дарданели“ и „Мореуз Босфор“, требало је уоквирити, као оне остале. — После исправка државних граница, тј. ако их буде имало, ове карте (особито Балканско Полуострво) моћи ће да послуже и у школама за дуже време, до појаве бољих или до другог издања истих. Као такве обе карте треба да се растурају само на платну и на постојаним штаповима. Цена треба и у том случају да не буде претерано велика. Ра

В) ПРЕГЛЕД РУСКИХ ПЕДАГОШКИХ ЧАСОПИСА. (наставак) а

15. „Педагошки преглед“ („Педагогическое обозрђије“) је ставио себи у задатак, да стално прати савремени ток педагошких мисли у целом свету давајући нарочиту пажњу чланцима из обла- | сти експерименталне педагогике и психологије. Доноси чланке и из методике, школске хигијене, физичког васпитања итд. Журнал излази у свескама од 3—5 штампаних табака 10 пута годишње, Цена му је 3 руб. годишње. Адреса: Москва, Никитскј варата. Медвђж!! пер. д. 4. Редактор А. Флеров.

16. „Прешколско васпитање“ („Дошколное васпитанје“) је журнал искључиво посвећен матерама и васпитачицама. Доноси чланке о прешколском васпитању, дечјој психологији, експерименталној педагогици, дечјим вртовима, хигијени итд. Даје нарочите забавне прилоге за децу. На журналу раде већином педагози женског пола. Излази 9 пута годишње и стаје 3 рубље. Адреса: Кијев, Стрћлецкаа, 4. кв. 8.

17. „Весник народног образовања“ („ВЂстникљ народног образована“) излази месечно у Петрограду. Доноси чланке о општем образовању, о професионалној школи, прешколском и после школском образовању. Уређује се добро. Цена му је ! руб. годишње. Адреса: Петроград, Невскаи, д. 126. кв. 12.

18, „Западно-руска основна школа“ („Западно-рускал началђнаа школа“) излази месечно у Кијеву. Доноси чланке о ре-

УЧИТЕЉ 45