Učitelj

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД 69

часопису 8 рубаља годишње. Адреса: Казан, Управи школског округа.

24. „Питања из философије и психологије“ („Вопроси философтћи и психологти“) јесте скоро најумнији философски лист у Русији на коме раде признати капацитети. Ко хоће да упозна ру“ ску душу и њихову богату интелектуалну ризницу и ко хоће да се удаљи од обичног живота у сферу умних људи, тај треба на првом месту да се претплати на овај јединствени часопис, који под редакцијом Л. М. Лопатина излази већ толико година са ценом од 8 рубаља годишње. Излази годишње пет пута. За Србију му је цена око 24 динара. Најбоље се претплатити код редакције у Москви.

25. „Ново образовање („Ново образованје“) излази у Петрограду месечно као наследник бившег „Образовања.“ Лист је савремен и врло распрострањен. Уређује се одлично. Цена му је годишње 10 рубаља за Русију.

Све поште у Србији дужне су на захтев појединаца да приме претплату на сваки часопис. Ако тога часописа нема у књизи, коју свака пошта мора да има и да је појединцима ставља на расположење, онда је пошта дужна, да га одмах поручи преко главне поште у Београду. А ко пак неће да има „посла“ са поштарима, може се на свеки часопис претплатити по редакцијског цени код М. Н. Волфа, књижара Петроград, Гостинљзи Дв. 18. који о њима даје свака обавештења. ф

(Браничево). 5 Бе Ст

Допиви

Тетово, 4. марта 1914.

Основне школе у Доњем Пологу.

„Кажи да си Блгарин, па иди каде сакаш“. Тако су говориле бугарске комите пок. Атанасковићу, кад су 1905. године у Кокошињу, на Овчем Пољу, затворили у поповој авлији њега и готово све там. сељане и прочитали им пресуду, којом осуђују тога учитеља и још осам сељана на смрт што нису превели сељане на бугарску страну.

„Нећу да поганим уста тим пасјим именом“ викнуо им је учитељ Атанасковић; и они су га — заклали, а осам сељана из пушака убили, и село је за онда прешло на бугарску страну.

45%