Učitelj

708 УЧИТЕЉ

Настава по предметима зна се завести, осим религијске наставе у 7. и 8. разреду, само у цртању, писању, гимнастици и ручном рару и то с одобрењем васпитнога савета.

6. У неподељеним школама, у којима се више од шест разреда не смеју једновремено учити, треба пазити на то да се при спајању тих шест разреда избегну по могућности одступања од природног реда школских година.

в. Одељења одвојених школа треба да буду састављена од разреда који долазе један за другим у погледу наставних ступњева; изузетно могу се девојчице 7. и 8. разреда учити заједно са ученицима прва три разреда.

г. С обзиром на наставни успех и прелаз између. летње и зимске школе најбоље је поделити једну школу са редуцираним наставним временом на тај начин, што ће се првом одељењу дати 1.—8. разред а другом 4.—8. разред.

При подели једне школе треба стога, ако је могућно, изабрати овај начин за поделу.

д. При прелазу из летње у зимску школу: треба избећи премештање разреда једног одељења предвојене школе у другу. Сваки учитељ има да задржи целе године оне РАРБеде које је примио на почетку школске године.

ђ. Ако 7. и 8. разред једне летње школе имају заједно више од осам ученика треба се побринути да они најмање 4 часа имају подвојену наставу. При мањем броју ученика смеју се они учити заједнички и пре и после подне са млађим разредима, али највише са три најближа разреда.

е. У неподељеној школи могу се једновремено учити више од шест разреда кад број ђака свих осам разреца износи ера тридесет.

7. У 5 49. уредбе за народне школе (од 7. априла 1900) одреено је за домаће задатке:

„За прве три школске године не треба давати никакве писмене домаће задатке, а у осталим разредима са што већим ограничењем и избегавањем сваког прекорачења. Није допуштено да вање домаћих задатака пре подне за после подне истога дана. За недељне и празничне дане не сме се дати више домаћих задатака него што се даје једног дана за други. Школске власти имају да пазе нарочито у оним случајевима, где у истом разреду предају

Е То ће рећи, из летњег у зимски семестар.