Učitelj

710 УЧИТЕЉ

а нарочито нашим школским надзорницима; даље нека сваки потражи по свом сопственом искуству колико је одредаба из овог циришког наставног плана он извршивао, и ако њих нема у нашем наставном плану и програму. У наредној свесци изнећемо други део, у коме је изложено наставно градиво за поједине предмете. Воз. Р. МЛАДЕНОВИЋ.

Просеветне белешке

Уџбеници у основној школи. — Одлука Београдског Учитељског Збора. О горњем питању држао је предавање на збору београдских учитеља и учитељица 23. јануара т. г. пре подне, г. Чед. М. Тодоровић. Исцрпна дискусија о истој теми и предавању била је 30. јануара. У њој су осем предавача, узели учешћа и говорили за слободу уџбеника од стране учитеља: гл. Урош Благојевић, Мих. Јовић, Милутин Станковић и Крста Јонић, а од стране професора гг. Др. Миливој Н. Јовановић, Илија Ђукановић, Алекса М. Станојевић и Јов. 5. Јовановић. Изасланици Г. Министра Просвете били су гл. Миливој Поповић начелник Министарства Просвете и Др. Душан Рајичић референт за основну наставу. Дебата је добила свој завршни облик у изјави начелника 2. Миливоја Поповића, да Министарство Просвете и само озбиљно мисли на што скорије укидање монопола уџбвника, и у горњој одлуци, коју ниже доносимо, и коју је збор једногласно усвојио 2. марта 1914. г. Одлуку је, према зборском решењу, у споразуму са г. Др. Миливојем Н. Јовановићем спремио нарочити одбор, поре Пан Та "Тодоровића, ушли и гл. Урош Благојевић и Ђ. С. Којић.

Доносећи поменуту одлуку, мило нам је констатовати учешће у расправи и ггг. професора, од које заједнице може бити само користи по обе стране, а највише школи и просвети. Такође мило нам је истаћи пажњу Министарства Просвете коју је указало зборском раду, надајући се да ће изјава г. начелника што скорије привести у дело.

Одлука гласи:

„Саслушавши предавање: о пошреби и слободи уџбеника у осн. школи, с обзиром на садање уџбенике и начин добивања истих, као и дебату коју је ово предавање изазвало; водећи рачуна о дискусији која се на састанцима овога збора у 1912. год. водила приликом претреса овога питања, Београдски Учитељски Збор дошао је до ових закључака:

.

А) У погледу потребе и начина употребе уџбеника

1) Уџбеници су важно насшавно срсдсшво које олакшава извођење наставног програма, и стога школе без уџбеника не постоје.

2) Уџбеници у осн. школи јесу прва школа писмености, прва припрема за лепу књижевност и популарну лектиру, која се непрестано са свих страна препоручује не само за школско доба, него и по свршетку школе и у доцнијем животу.