Učitelj

Педагошки преглед 289

врло добру студију „О Хербартовој ЕОНИ. и масу педагошких чланака.

После њега најчувенији је Северио Доминичис представник еволуционистичког позитивизма и творац социјалне педагогике у Италији. Његова „Социјална педагогика“ је књига која данас заузима видно место у педагошкој литератури. Затим он је писац дела „Педагогика“ у три свеске, „Идеје за једну науку о васпитању“ и т. д. За њим долазе: Ђузепе Алијево, Паоло Векија, Ломбардо Радиче, који издаје популарну педагошку библиотеку „Школа и живот, Роси, Тароци, Ђакомо Тауро, Галоца, Никола Форнели, пијио Рафаело Реста и многи други. у

На пољу психологије данас заузимају видна места: Де Санктис, Киезов, Ђузепе Серђи, Паола Ломброго чувена са својим делима „Дечји живот“ и „Одломци из дечје психологије«, Гвидо Вила, Марија Формиђини, која је најопширније израдила „Дечју психологију“, Марпја Моншесори чувена са својим методом о уређењу дечјих домова, које је изложила у делима: „Метод научне педагогике примењен на дечје васпитање у дечјим кућама“, „Самоваспитање у основним школама“ и „Педагошка антропологија“.

У методици се истакао Коломбо Никодемо са својом „Дидактиком“, Ломбардо Радиче са својим „Лекцијама из дидактике“, Форнели, Маци, Амбровони ит.д. А у философији Антшонијо Лабриола, Ахиле Лорија, Бенедито Кроче, Вариско, Маркезини и Ђовани Ђеншиле са својом „Марксовом философијом“. ж

Данас у Италији излази неколико врло добрих педагошких часописа међу којима: „Педагошки часопис“, „Школско право“, „Одбрана учитељица“, „Школа“, „Народна култура“ и т.д.

Најбоље педагошке колекције су „Педагошка Библиотека“ коју издаје у Риму удружење „Данте Алигијери“; „Нова школа, која излази у Флоренцији; „Философска и педагошка библиотека“, коју издаје Формиђини у Риму; „Философска и педаго"шка библиотека“, коју издаје књижара Паравија у Риму, итд. итд.

Учитељ 4