Učitelj

Библиографија 73 „ности којим је омогућено лакше задобијање нових појмова и јасније представљени рачунских операција.

Цена на књигама није означена.

Маргедак зу. У-МТ Нрапј (есај ТХП издаје Хрв. пед. књижевни збор. Загреб изашла је ХМ и М! св. са одабраном садржаном. Цена му је 80 круна годишње. Препоручујемо га нашим школама и друговима.

Добили смо на приказ књигу Мртваци пријете глума у 5 чинова. Написао Никола Т. Ђурић. Београд. 1921 г, издање Министарства Народног Здравља. Г. Ђурић се одавна бавио питањем о штампаном утицају алкохола на човечији организам те је дуго био уредник листа „Нови нараштај“, који је у нашој омладини проповедао антиалкохоличии покрет. У овој књизи је та тенденција. Препоручујемо је културним одбирима и осталим факторима који раде на народном просвећивању да је што више растуре у народу. |

Добили смо на приказ нову књигу Џђег ф!е бгипаПаве „der Erziehunglehre уоп дг. Уој. К. М!адепоу већ Гапсепsalze Hermann und 5бћпе 1921.

Ова озбиљно написана расправа нашег друга В. Младеновића, који је довршио педагошке студије у Швајцарској и положио докторат штампана је у прилозима за Педагогику и Психологију др. Липса универзитетског проф. у Цириху као i свеска. Подељена је у 4 главна одељка који говоре: о васпитном систему Хербартовом заснованом на механизму представа; о експерименту у служби оних који се у начину схватања не разликују у основи од Херберта; о Песталоцијевој идеји „правна природа“ у васпитању и најзад о васпитању за самостално увршћивање у животну заједницу.

У једној од наредних свезака „Учитеља“ ми ћемо приказати опширније ову расправу, која се одликује оригиналношћу и дубоким познавањем педагошке литературе, а за сад је препоручујемо нашим читаоцима који знаду немачки. Желели да је видимо и у српском преводу да би била приступнија ширем кругу читалаца.

Popotnik, pedagoški in znanstvem list Јеник XLII st. 7—9. Љубљана. 1921 г. орган учитељ. удружења. Повереништво Љубљана. Излази месечно. Садржина му је одабрана.