Učitelj

228 \ Учитељ

НЕНРОЛОГ

+ ДУШАН ПОПОВИЋ

учитељ у Руми, ПАН учит. друштва

7. августа ове године умро је у Руми Душан Поповић, учитељ.

Тридесет година је пок. Душан радно са својим друговима неуморно у нашој лепој просветној градини, заливајући сваки цветак многобројних генерација соковима својих живаца и загревајући га топлином жарког родољубља. У томе великоме и племенитоме своме раду он се је трошио, као што се троши и сваки живи организам, и подлегао пре времена неумитној смрти. Њега оплакују данас не само његови сродници и пријатељи, познаници и другови већ и НАВАРА ученици и ближа и даља околина.

Рођен 7. марта 1866 г. у Чоки у Банату свршио је ту "и основну школу, где му бејаше отац свештеником. Гимназију до УП разреда полазио је у Новом Саду а седми разред хтеде наставити у Сегедину но онда оде у Пешту на Вишу педагошку школу, где је остао само 3 месеца јер је због слабих. материјалних околности морао тај завод напустити, те се упише у Сомборску учитељ. школу коју кад сврши буде постављен за учитеља у Мокрињу. Одатле након кратког службовања · затражи премештај у Руму, где је до своје смрти службовао.

Као учитељ пок. Душан је био врло добар методичар и могао је служити као пример за углед али његов рад у народу рад на културном пољу у својој околини, оставио је спомен, по коме ће се његово име вечито спомињати. Није било ни једне културне институције у Руми у којој он није активно суделовао. За његово име „везано је: покретање и развијање и земљорадничке задруге и потрошачке задруге и певачке дружине и учитељског конвикта и женских подружина, и предавања за народ, концерати и др. прилике којима се утицај културни на народ манифестовао. Нарочито је био истакнут и успешан рад његов у Српском певачком друштву коме је био

дуго година одличан хоровођа.

На погребу пок. Душана одржали су над одром његовим. лепе посмртне говоре његов друг Пера Стефановић, д-р Добричић и ратар Добросављевић.

На јесенашњем састанку среског учит. удружења у Руми истакао је врло лепо рад и заслуге пок. Поповића за школу и народ учитељ А. Шрајер.

Нем му је вечан спомен и слава.