Učitelj

E 5

дворишту или учионици сама себи без надзора, или чак вравају се кући по неколико дана узастопце без наставе. |

Нашта слати онда узалудно децу у школу у којој се не: држе предавања, кад се на дому има кориснијег посла, а радне · снаге никад није ни одмет и за расипање 2

Додајте тој појави и ону још жалоснију да на дан почетка · школ. године, после два месеца великог школ. одмора тражи. се и добија се одсуство по 2-3 месеца за лечење у бањама и климатским местима, онда ће вам бите јасно, зашто је схватање нешега сеоског света о користи коју школа пружа на тако ниском ступњу, па ћете се сложити и ви са истином: Да је похађање школе, и при овакој несавременој њеној организацији онакво какво га заслужује њен учитељ.

Као једини снажан лек за радикално лечење овога 60леснога стања народне школе, ви сте сви, изузев школ. надзорника среза рађевског, предложили пооштрење казне за родитеље, који задржавају своју децу од предавања; да се од. 020 дин. казна повиси на 10 дин. за дан одсуства.

Нема сумње, господо, да би тај лек лечио болест али ублажавајући је, не оздрављајући је, онако исто кад што морфијум ублажава болове, али не лечи болест, већ руинара организам. |

Стога сам одлучно противан тој предложеној мери за. поправку стања у погледу похађања школе. јер, оштријим и већим казнама родитеља, бојим се, ископаће се још већи јаз између школе и дома, надахнуће се још веће мржња према школи, која употребљава тако сурове мере; таква казна веће имати више оног моралног значаја као она ранија, већ ће се схватити као освета, а освета, не поправља, она води револту. . И место успеха биће још већег неуспеха.

Најзад, раштрканост наших села у планинским крајевима знатно утиче на задржавање деце од похађања школе. Сеоска имања нису груписана, да свако село има свога чувара стоке, те се за чување 2—3 брава задржи дете од школе за тај посао.

За сада само утицањем наставника на ђачке родитеље, његовом савесношћу и преданошћу у школ. раду, у дечијој. љубави, у поштовању, оданости и послушности ђачких родитеља, може се у многоме поправити и побољшати уредно похађање школе. Никако претераним казнама. | | А савремена организација народне школе према стварним потребама живота сеоског света, просвећена покољења која настају за овим данашњим која изумиру, скинуће се питање похађања школе с дневног реда само по "себи.

Не заборавите господо, да ни двадесет ученика, који редовно сврше народну школу у сваком селу, није мали број, да просвећени школом доцније као родитељи, они отпочну