Učitelj

236 : Уч итељ

Настава се држи на државном језику (српско хрватскословеначки). Нарочита брига има се посветити хигијенском и уметничком васпитању деце. (То је ушло у пројекат да веже законом састављаче наставног програма да се у наставним програмима имају нарочито разрадити вештине, соколство, четништво итД.).

Ђачке екскурзије обавезне су. Велике екскурзије ради упо" анавања отаџбине и народа приређују се обавезно и редовно у Мају, изузев кад наступе какве нарочите тешкоће. Ученици, учитељи и послуга имају права на бесплатан подвоз.

Родштељска већа — састанци — обавезна су. О овим тако корисним установама морају се прописати и нарочита правила и упути.

За малокрвну и болешљиву децу предвиђају се шумске школе и феријалне колоније. За шумске школе морају се подизати нарочите зграде а лекари ће издвајати децу која су болешљива и анемична, те ће учити на слободном ваздуху и лечити се сунцем, ваздухом, купањем изводити разне спортове и т. Д. ;

17. Прописане су учитељске квалификације и отворена врата учитељеву напредовању те да онај који има воље за усавршавањем, улаже труди који има амбиција може имати извесну каријеру. А да би се учитељи боље спремили за свој позиви давали боље образовање омладини учење у учишељској школи предвиђено је да шраје 5 година. Учитељске школе зваће се Учшпељске Академије. |

Основна плата учитеља основ. и грађанских школа идр. не сме бшши мања од плаше других чиновника истих квалификација, година учења и спреме.

Учитељ мора имати стан у школској згради по пропису, или новчану накнаду ако нема стану натури. Сем тога има право на 10 ари доброг земљишта у селу за башту или новчану накнаду по процени, ако општина нема случајно, доброг земљишта. Рок учштељске службе је 30 година.

Учитељска матура је равна гимназијској и учитељ са том матуром има права бити примљен за редовног слушаоца на Универзитету за педагошку групу.

Учитељице су у свима правима изравнаше са учитељима.

Учитељица удајом не губи право на службу.