Učitelj

ya

Закон о народним школама 235

ских у општинама и окрузима (областима) постоје и други фондови за издржавање сиромашних ђака и снабднвање оделом, за ђачке кујне, храњење спромашне деце, екскурзије итд.

13, Школску општину представља школски одбор коме је председник учитељ. Он се бира, и у њега улази по положају поред писмених грађана — родитеља — где има и лекар, инжињер а и још један учитељ.

14. Ученици се уписују у школу кад наврше 7 година. Казне над родитељима за неуредно похођење школе су пооштрене. 15. Ради народног просвећивања у маси у тесној су вези с народном школом установе за народно просвећивање, док се не добије могућности за отварањем већег броја народних школа.

Предвиђају се путнички учитељи за брдовите крајеве, или крајеве који су тако сиромашни да не могу сами подићи школу. Сваком таком учитељу додељују се 2—3 школе. У свакој се поучава од 6—10 недеља. Мин. Просвете прописује нарочито скраћене програме за ове школе. За сваку оваку школу држава мора спремити подесну зграду и стан за учитеља а школски одбор мора се старати да му се обезбеди храна.

Рад наставника на народном просвећивању мора бити у вези и контакту са месним културним одборима народног просвећивања. Као обавезне установе предвиђају се овим законом при свакој школи: народне књижнице и читаонице, школ- .

· ски кинематографи, „братшска и сестринска кола“, школске

кујне и др. установе.

Наставници народних школа који раде на подизању ових установа добијају посебне награде.

16. Прописе о наставним предметима и уређењу основне наставе прописује Министарство Просвете. Главни Просветни Савет мора имати нарочиту секцију за Основну Наставу, у коју улазе учитељи по избору. Укиди се монопол уџбенцка. Школе не раде сем недеље, празника и прописаних ферија још један пун дан у недељи, У местима где би због теренских прилика било згодније да се настава држи до подне — може се допустити да се настава држи пола дана, само до подне, по нарочитом распореду и скраћеном програму,