Učitelj

а

Закон о народним школама 231

Учитељ не мора водити децу у цркву недељом и празником већ само 3 пута годишње.

Учитељ не мора певати за певницом као до сад.

Дисциплински суд је за учитеље Гл. Просв. Савет (секција за осн. наставу) у коме морају суделовати и учитељи. Учитељ не може бити отпуштен из службе без одлуке Глав. Просв. Савета и само за доказану кривицу.

Сваки учитељ има права на годишње одсуство због 6олести или ради усавршавања. За то време он добија све принадлежности (а не као до сад да нема дневницу чим болује дуже од 3 месеца, кад му је најпотребнија помоћ). За време док је учитељ на одсуству држава плаћа замену.

Учитељу, који пређе у другу струку због болести урачунава се све време учитељске службе.

19. Уводе се школски лекари, школске апотеке, школске библиотеке (среске и месне), школски музеји, школски биоскопи и др. корисне установе за наставу.

20. Сем месних школ. одбора постоје и окружни или 06ласни школ. одбори (како буде), у које улазе по положају нарочити школски референти из учитељског реда.

21. Школски надгор је сталан и инструктиван њега врше управитељи и срески школ. надзорници,

Да би се сгворила утакмица у раду код учитеља и наградио труд за усавршавањем, ранг управитеља школа је уздигнут. Положај школског надзорника је регулисан те није више само вршилац дужности. Школски надзорници се бирају из учшп. реда ва предлог Гл. Одбора Учит. Удружења.

22. Учитељска сталност положаја и места загарантована је. Упражњена места се попуњавају државним конкурсом (натјечајем). За већа места учитељ може компетовати не само ако има породичних потреба већ ако има квалификација а и без породичних потреба.

23. Ва сваки ванредан рад учитељ добија посебну награду.

24 Учитељ не може имати више од 3 разреда.

25. Предвиђен је максимум часова које учитељ мора држати у основ школ. — 26. а у грађанској и др. мање. Све што преко тога ради — хонорише се засебно.

26. Оцењивање учитеља које је по Србијанском закону постојало, укида се и газоде кондуштпе.