Učitelj

УЧИТЕЉ

«као ОСЕ оХо СО СО С < <= 20) Београд, децембар 1921 Св. 4. Год. IH.

'Мих. М. Станојевић

Закон о народним школама'

Поштоване госпође и господо!

Главни одбор Удружења југославенског Учитељства ставио „ми је y дужност да вас упознам са пројектом закона о народним школама, који је израдила комисија предложена од стране његове Господину Министру Просвете, и да вас уведем у дискусију о томе пројекту. .

ја сам се тој почасти главнога одбора одазвао радо с тога, што сам, чини ми се, прилично упознат с тенденцијама његовим дер сам и сам имао срећу да суделујем у изради његовој, и што ми се даје прилика да изнесем своје мисли како је израђен овај пројекат и како би требао да буде израђен; махне и недостатке његове, и каква је даље судба његова.

_ =

Пре свега слободан сам изнети укратко историју овога „пројекта.

· Као што је познато после ослобођења и уједињења наше Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца све су покрајине у нашој држави задржале пређашња своја законодавства, по којима су се управљале, па и школско законодавство остало је из пређашњих времена. Министарство Просвете помишљало де још 1919 год. на изједначење просветних закона у целој земљи, надајући се да ће основни земаљски закон — Устав "бити готов пре. Али се с тим закаснило због познатих политичких прилика и Устав је тек донесен 15. јула ове године.

Комисија, коју је Господин Министар Просвете саставио 1919 године, спремила је била један нацрт закона о народним

: Говор на 1. гл. учитељској скупштини учит, удружења Југослов. "учитеља, држане у Загребу 8 и 9 новембра 1921.

1*

231