Učitelj

Закон о народним школама 233

жељу да би Господин Министар требао да повери израду самог

"законског пројекта Учитељскоме Удружењу.

Господин Министар је прихватио жељу Глав. Одбора и "образовао је комисију за састав пројекта онакву какву му је кандидовао Гл. одбор и оставио рок комисији за израду закона -од 10 дана.

У комисији су били чланови из свих наших покрајина: „из Србије, Црне Горе, Далмације, Хрватске, Словеначке, Војводине и Македоније. У саставу су били: 1 професор Више 'Педаг. школе 1 управитељ учит. школе 1 референат Мин. ·Просвете, 2 учитеља грађан. школе, 1 учитељ вежбаонице, 2 ашколска надзорника и ! надзорница и 4 учитеља осн. школе.

Комисија је свршила одређен јој посао за десет дана и предала Министарству, и тај је пројекат одштампан у „Народној Просвети“ и о њему треба и ова скупштина да каже своју реч.

Задатак комисије био је врло тежак. Она је имала да прегледа све досадашње покрајинске законе и да их унифицира,

_да разради у детаље утврђене принципе, и да покуша да унесе модерне основе за развитак нашега школства у духу данашње

педагошке науке и потреба нашега живота; прикупи све учитељске резолуције и мишљења израђена у зборовима и у штампи и да доведе све то у склад с нашим приликама и потребама живота и наше нове државе.

Па ипак она је доста успешно свршила поверени јој посао.

_„А зашто није извела у свој потпуности не лежи до ње кри-

вица но до самог Министарства које је ургирало њен рад, да сврши што пре, и што није имала довољно података о којима. ће бити доцније реч.

Сад ћемо да видимо шта је најглавније унето у овај пројекат и у чему се он разликује од досадашњих школских

"закона по којима се управља народна школа.

1. Задатак народне школе је постављен овако: Задатак је народним школама да васпитањем омладине у духу наци-оналног и државног јединства и верске трпљивости дају општу "основу за морални и практични живот и даље усавршавање.

2. Уз народне школе иду и други заводи и установе које било да припремају за народну школу за вршење њеног 3а„датка (као забавишта и приправни разреди), било да олакшају