Učitelj

234 Учитељ

социјалне погодбе за напредак школе, било да служе народном просвећивању у опште, или су за абнормалну децу.

3. Народне су школе државне. Привашне могу постојати: само под нарочитим погодбама. У њима је језик државни али. се учи и језик народносне мањине, а настава у вери је слободна. 4. Школовање је бесплатно и обавезно и траје 8 година.

5. Са нижим основним школама могу бити спојени шечајеви за стручно спремање за разне професије или локалне потребе дотичних крајева а с васпшшном сврхом.

6. У забавиштима се деца забављају и васпитавају од: 4—7 године. Настава се у забавишту врши на језику. којим говоре дечји родитељи, али се вежбају и у говорењу службеног језика.

7. Ученик који по завршетку четвртог разреда не пређе у средњу школу, у којој мора провести најмање 4-године, обавезан је да продужи учење у основној или грађанској или другој којој школи, где мора провести такође 4 године, у пуном. или скраћеном течају. -

8. Грађанске школе имају задатак да спреме васпитанике за практичан живот према посебним потребама и економским, приликама становништва дотичног краја у коме се налазе. Онетрају 4 године. _

9, Ученицима сеоских школа учињена је олакшица кад: сврше ЈУ разред. Могу, по жељи родитеља, учити последња два разреда у зимским течајевима по 4 месеца (новембар, децембар, јануар и фебруар). Ови виши разреди су пољоприврадног обележја. Ну ученици сеоских основних школа могу пожељи родитеља по свршетку ТУ разреда учити и пуне 2. године“ (лети и зими) у самосталним просветно привредним школама, које морају имати и нарочите вежбанице за пољопривредни рад.

10. Заводе се школе за сеоске домаћице и сеоско газдинство, мале професионалне школе локалног карактера, према потребама дотичног краја и домаће индустрије. :

11. Школе издржава држава а зграде и станове за учењеподиже општина. Подизање школ. зграда и станова у сиромашним општинама омогућава се заснивањем окружних фондова за које држава мора да нађе зајам.

12. Сем фондова за подизање и обдржавање зграда школе