Učitelj

328 Учитељ

тода и главно помоћно гледиште народно-психолошких и социјалних појава. ;

У последње време извесни се психолози труде да повежу порекла социјалне еволуције у историји са општим фактимг: индивидуалне психе. У том је смислу вредно прочитати дело једног од признатих експерименталних психолога Ме: Dougali-a који се при испитивању инстиката, тенденција, сентимената, процеса воље итлд. (који се манифестују у току социјалног живота) највише ослања на унутрашњу анализу. Дело је в= енглеском језику под називом „Ап инигодисНоп 10: зосја! рзусћојогу“ Гопдоп 1908 године, чији је превод ускоро изашао и нг италијанском језику.

МЕТОДИНА

Никола Соколов.

(авремено гледиште на Учење матерњег језика |. основ. школака

— Свршета« M. Прелазећи на питање како да се за говор корастимо сликама, морамо се пре свега зауставити на питању. о стварној улози слика у стилистичким вежбањима.. Неправилно схватање те улоге може довести дотле да ученик не описује угиске + живот него само те слике.

Прво што слике треба да учине то је, да освеже, да У сећању изазову представе, духовно градиво, којим ученик влада. Поред свега онога што се ученицима даје на часовима они и даље на свој начин мисле и осећају. Упоредо са учитељевиж

' Литература: 1. Pilaum: „Uber Begriff u. Aufgabe 4. Vojkorbsycholog.“ 1903.

2. Sganzini: „Die Fortschritte d. Vojkerpsychologie von Lazarus bis"

Wundt.“ Bern. 1913. rog.

3. Stoll: „Suggestion u. Hypnose in d. Volkerpsyhologie“ 1904.

4. Alfr, POI „Esquisse psyhol. des peuples europ. Paris 1603 (на: италијанском). -

5. Alfr. Fouillće: „Psyhologie du реџрје Тгапсај5:“ 1898, Рапз (Цитет. и на италијанском).

ва