Učitelj

252 Учитељ

жаговештавања, већ отворен искрени разговор. Ово важи и за жушкиње и за женскиње. р"

'У школско доба код омладине треба да се пробуди разумевање још за све оно, што је лепо, што је хармонично, што жевот разбистрава и позлаћује. Девојке да умеју лепо цвеће "уређивати и ките, да укусно себи спремају саме хаљине, шешир, „да уређују стан да укусно постављају сто. Мушки да оловком (кредом) раде разне снимке из природе, да моделирају, свирају на виолини, клавиру. Све су то ствари радости и поједивачно и у друштву. Тако се деца уче да посматрају јасним погледом и осетљивим ушима слушају све што чини живот.

У чегвртом делу говори се о младежи која напушта школу. По напуштању школе прво што је на реду, то је, да се свако определи, који ће позив себи да узме у животу. Ово су најтежи моменти за родитеље. Деца занатлија, земљорадничка брзо се реше да наставе позив свога оца. Али са овима оста„лима иде веома тешко, те продуже школовање и ако за то можда веома мало или нимало ни обдарености ни наклоности вема. Овде је потребно одредити способност ка извесноме позиву. Али и поред овога она заборавља за још многе друге околности утичу на определење за позив извесан.

Код девојака је то најлакше, јер им сама природа определила позив: будуће мајке. У Немачкој где су други дрштвени „односи, женскиње бира разне друге позиве: продавачице (у радњама), телефонискиње, писарке у контоарима, послужитељке у разним установама, милосрдне сестре, па затим васпитачице и домаћице, а врло много опет иду на студије универзитетске. За ове последње г-ђа Конце каже, да ово женскиње, интересујући се више за неку област сазнања, добије за неку област сазнања, добије вољу за насладама у животу и за уживањен његове слободе, те им тако основи, „нове етике“ заврте главу,

Најприродније је да се женскиње определе за добру мајку васпитачицу и домаћицу, као што је то код нас случај. Само је за овај позив потребна спрема, јер се време и прилике у многоме измениле за чије је разумевање потребна спрема.

(Ово су главне мисли ове ваљане књиге за. мајке, којој "нарочито препоручујемо свима родитељима и васпитачима.

" Лесковац. Дим. Ђ. Димитријевић.