Učitelj

38

О снабдевању ученика уџбеницима.

Да би се сви ученици једнообразно и на време снабдели најнужнијим уџбеницима г. Инспектор предлаже, да сви месни шк. Одбори унесу у своје буџете позицију за набавку уџбеника за све ученике, а да окр. шк. Одбори ово набављају путем јавног надметања за све школе по њиховим требовањима.

Г. Ж. Крсшић изјављује да је замисао лепа али неизводљива. ;

Г. Инспектор : Овај предлог је потакао на осн. искуства у Битољској Просв. Области, где је ово успешно изведено.

Г. М. Кашић: Шк. Одбор окр. крагујевачког унео је у свој буџет за ову годину 100.000 дин. за набавку уџбеника за. све школе у округу. Ове године није се могао новац на време подићи, те ће се искористити у идућој школској години. У школске буџете тешко је ово уносити. Најбоље је да округ набавља, но само за сиромашне ученике.

Г. Д. Младеновић предлаже да се учини покушај и са школским и окружним буџетом.

T. Ж. Савић мисли да се једном у окружни буџет може уносити ова позација и то само за сиромашне ученике за које би месни шк. одбори подносили требовања.

Г. Дукић је супротног мишљења. Тражи да се у буџете месних шк. Одбора уносе ове суме.

Г. Н. Брашић на против, једино могуће решење је: да Окр. mix. Одбори набављају за све сиромашне учинике у округу. То је, у осталом, и праведније, јер ће тада богате општине помагати сиромашним.

После овога, одлучено је: да се учини предлог, да сви окр. школ. одбори унесу у своје буџете позиције за набавку најпотребнијих уџбеника за све ученике.

О обавезној настави.

Предлог г. Инспектора гласи: да се по свршеном четвороразредном школовању продужи одмах учењеу Ми VI. pagреду и то тако: да се настава у |. u П. разреду изводи само пре подне (12—18) часова недељно), а по подне исти наставник ради са М. и МТ разр. (12—18 часова недељно). Сви часови преко 22 недељно, да му се хоноришу. Ово да се изводи само. у оним школама сеоским, где има најмање 4 учитеља.