Učitelj

57

Г. П. Александровић и сам је у своме срезу приређивао "такве излете и састанке додајући да је том приликом још било оцењивање и уп Oto писмених радова и цртежа ученика разних школа.

Г. Ст. Станишић писти да нико још није поменуо штетан утицај алкохолних пића и великих постова на дечји организам. Велики број деце пије ракију, а готово сва деца посте све постове. Срески лекари не врше стриктно своје дужности при појави епидемије, не одлазе у села по званичној дужности и не предузимају никакве превентивне мере. Народ још и сад прво одлази бабама и врачарама. Предлаже да се од стр. Минист. Просвете и Здравља утврде упуства о предохранама. и спречавањима заразне болести, а да лекари редовно у таквим случајевима врше преглед ученика. -

Г. Б. Радуловић говори у истом смислу, наводећи за пример свог среског лекара. Предлаже да се за све школе набаве: дезинфекциони апарати, купатила, машине за шишање и т. т. Препоручује борбу против алкохола и ђачке састанке при екскурзијама.

Г. Т. Јаковљевић износи пример из свог среза где је на једном таквом састанку одржано предавање о штетном утицају алкохолних пића, после чега су основани дечји клубови противу алкохола. На другим састанцима одржана су предавања из географије и познавања природе и приређена изложба Ђачких радова.

Г. Ж. Крстић: Ср. лекар нема права да распусти школу, већ окр. физикус. У подр. округу физикус је много урадио у „здравственом погледу деце.

Г. ]. Петровић предлаже да се, као важно хигијенско средство, у свима школама употреби зејтин за мазање пода у да се уреде школска дворишта.

Г. Селаковић: Сви лекари и сви физикуси нису једнаки. Њему је, на пр., срески лекар забранио да употреби кинин у ашколама, који је он сам набавио.

На завршетку дискусије по овом предмету одлучено је:

Да се у све шк. буџете осн. школа унесу позиције: за набавку ма и најпростијег дезинфекциовог апарата, ђачког купатила, машине за шишање и позиција за набавку зејитина за мазање пода.