Učitelj

43 вима па и ту, да могу кажњавати и среске власти. Власт, какву инспектори сада имају, сва се своди на добру вољу.

5. Ради подизања ауторитета државе и државне власти, који је после ових ратова знатно опао, сви наши јачи државници и родољуби слажу се у томе, да државни чиновник не треба, да се званично експонира партијски. Ми имамо тако много посла, да држим, да би најбољу услугу учинили своме народу, ако би били више изван њих; више културни радници а мање или никако партизани.

Искључивост у политици, која је данас захватила све слојеве народне, а нарочито чиновништво, поуздан су предзнак, да нисмо, и да нећемо да смо способни, да дело и наших рукуи наше крви: уједињену отаџбину предамо неокрњену нашим питомцима.

Објективост у политици најлепше стоји школованом 40веку. Не треба се уздржавати, да честит рад политичара похвалимо, па ма којој он партији припадао.

- Замислите висину ауторитета оног учитеља, који у селу,

у којем има да племени душе и умекшава окорела срца, који има да крави лед са срца окорелих типова, — замислите га, са подигнутом партијском заставом, који све што није у његовој партији грди и напада... По моме дубоком уверењу такав не може, у дотичном месту, спровести са успехом ни оживотворити никакву културну установу.

По предлогу г. Инспектора одлучено је да се на идућем састанку шк. надзорника расправља"

О ручној књизи за наставника.

Седница је закључена у 1! часова с тим, да се веће састане у 16 часова ради предавања, које је заказао познати хигијеничар г. Др. Добривоје Гер. Поповић, начелник Министарства Здравља.

Тачно у 167, часова г. Инспектор представља већу г. Др.. Добр. Гер. Поповића, који одмах почиње своје предавање:

0 техничким средствима за сузбијање заразних болести,

Као дугогодишњи јавни раденик на томе пољу г. Др. Поповић је пре свега укгзао на узроке појавама ових болести и ва околности под којима се оне најповољније развијају, за тим