Učitelj

44

је прешао на превентивне мере које спречавају и саму појаву тих болести и најзад на средства којима се појавњене бо„лести сузбијају.

У превентивне мере спадају:

[: Школска купатила;

П. Судови за прање руку, и

|. Хиг. судови за пиће воде.

Као најбоље средство за сузбијање заразних болести, поред напред наведених средстава, препоручује:

ЈУ. Апарат за дезинфекцију.

У свом опсежном предавању о овим средствима, он је приказивао планове разних типова купатила, врло простих и врло јевтиних, да би их свака школа могла набавити. Исто тако приказао је нацрт и најпростијег апарата за дезинфекцију као и свој модел хигијенског суда за пиће воде, које је већ био у употреби, пре рата, готово у свима школама окр. крагујевачког. На завршетку, препоручно свима шк, надзорницима да настану да њихове школе, бар делимично, набаве ова средства и обећао је, у том смислу, помоћ Министарства_ Здравља и Друштва Срп. Црвеног Крста.

Предавач је бурно поздрављен. а Tr. Инспектор му јеку име свију изјавио захвалност.

После овога прочитана је резолуција, коју је изабрани одбор саставио и примљена једногласно.

ОДЛУКЕ ВЕЋА ШКОЛСКИХ НАДЗОРНИКА ШУМАДИЈСКЕ ОБЛАСТИ сазван по наређењу Просветног Инспектора од 5. октобра 1921. год, Ђр. 1185, а одржаног 14. и 15. октобра исте године у Београду, под председништвом Обласног Инспектора господина Николе М. Ракића, по питањима која су, поменутим наређењем, стављена на дневни ред. 1 По прочитаном исцрпном рефераку Просветног Инспектора о стању школа у Шумадијској Области за 1920/21 школску годину, веће је одлучило: Да се исти одштампа у Просветном Гласнику, или у засебној књижеци, у онолико примерака, колико је школа, наставника ца и надзорника у области, а у

циљу, да се шира јавност, а нарочито наставници- це, упознају

: Одштампан је у „Учитељу“ пошто није могао ући у „Просв. Гласник“.